Univerzita Palackého udělí dva čestné doktoráty

03.05.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Tři národní hymny – česká, řecká a izraelská – zazní ve středu 4. května v 10.00 hodin v prostorech olomouckého Arcibiskupského paláce při příležitosti slavnostního aktu udělení titulu doctor honoris causa. Na návrh Vědecké rady Lékařské fakulty UP a se souhlasem Vědecké rady UP budou uděleny hned dva čestné doktoráty. Prvním vyznamenaným bude zakladatel nového lékařského oboru Fetální medicína, prof. Kypros Nicolaides (Velká Británie), druhým pak význačná osobnost v oboru Farmaceutická chemie doc. Lumír Hanuš (Izrael).

Zakladatel oboru Fetální medicína, Kypros Nicolaides, poprvé navštívil Českou republiku v roce 1992, kdy na Lékařské fakultě UP vedl první ultrazvukový kurz prenatální diagnostiky. S Ústavem lékařské genetiky a fetální medicíny LF UP dlouhodobě spolupracuje. Olomouc navštívil ještě třikrát, naposledy v roce 2004. „Profesor Nicolaides vyvinul novou metodu založenou na kombinaci ultrazvukových nálezů a biochemických parametrů mateřského séra v 11. a 13. týdnu gravidity. Popsal sonografickou metodu pro prenatální diagnózu spiny bifidy, která se nyní celosvětově používá,“ vysvětlil děkan LF UP prof. Zdeněk Kolář.

Prof. Nicolaides se dále zabývá screeningem a prevencí předčasného porodu, pre-eklampsií a růstovou retardací plodu a fetální terapií. Vzhledem k jeho zásluhám o prenatální problematiku v České republice obdržel v roce 2009 od ČGPS JEP nejvyšší ocenění.

Od počátku profesní kariéry věnuje olomoucký rodák doc. Lumír Hanuš hlavní pozornost identifikaci návykových přírodních látek a výzkumu regulačních mechanismů jejich působení na člověka. Napsal nejméně sto původních vědeckých prací a přehledových článků, které byly publikovány v nejprestižnějších světových vědeckých časopisech. „Je autorem několika prioritních objevů, které významně přispěly k rozvoji poznatků o působení cannabinoidů na molekulární úrovni. Svými objevnými pracemi otevřel cestu pro terapii drogových závislostí. Jde o výraznou vědeckou osobnost uznávanou na celém světě, která nikdy nezapomněla na to, že základy jejího odborného růstu byly položeny na Univerzitě Palackého v Olomouci,“ zdůraznil děkan LF UP prof. Zdeněk Kolář, CSc.

Autor článku