Další vzdělávání i při studiu - rekvalifikační kurzy

04.05.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Dokončili jste školu a na další jste se nedostali, ale víte, že studovat chcete a další rok to zase zkusíte? Nebo jste se dostali do svízelné situace a řešíte otázku peněz stejně jako pokračování ve studiích? Cítíte vysoké nároky doby? Problém - že nemáte vhodnou pracovní smlouvu a odpracované roky? Víte natuty, že nedostanete ani korunu od státu? Tolik otázek… Ale nezoufejte a doufejte…!

Na „pracáku“ totiž získáte alespoň možnost zažádat si o rekvalifikační kurz, který beztak na jednu stranu může vyjít stát mnohonásobně dráž, než samotná finanční podpora… Takže ještě vyděláte a to se vyplatí. Rekvalifikaci si ale můžete udělat i jinde, než jen na Úřadu práce (ÚP). Také další organizace mohou zajistit vhodný rekvalifikační kurz, ať už se jedná přímo o zaměstnavatele, který může nabídnout rekvalifikaci a uhradí ji z podstatné části, jestliže ji u něj následně odpracujete…


Jak to je s „pracákem“?


Když víte, že „tam“ musíte, což v dnešní době není už výjimka jako to bývalo za dob minulých (komunistických), kdy „práci“ měl skoro každý, získáte několik výhod z evidence na ÚP.

  1. Úřad práce za Vás hradí zdravotní pojištění, které se prostě platit musí a nikdo se proti tomu hromadně příliš nebouří. Při neplacení zdravotního pojištění totiž vzniká riziko nepříjemných tahanic o peníze, poměrně vysokých dluhů a vězte, že to prohrajete, pokud nemáte pádné důvody pro neplacení a dobrého právníka.
  2. Sociální pojištění platit díky evidenci na ÚP nemusíte. Navíc částka odváděná na toto pojištění je vcelku směšná.
  3. Možnost spolupracovat právě se sociálním úřadem, jestliže nemáte nárok na podporu v nezaměstnanosti. Tento úřad může poskytnout aspoň životní minimum a několik typů příspěvků na „lepší život nuzáka“ + další výhody například v ohodnocení dobrovolnictví, případně v podobě doplatků mizerně placených prací (pod 3000 Kč čistého, navíc u takovéto činnosti, která má řádnou smlouvu, ale neřádné ohodnocení by neměla být podmínka evidence na ÚP).
  4. Úřad se občas snaží pomoci nalézat vhodnou práci, nejste na to sami…
  5. Můžete si přivydělat až 4000 hrubých korun českých!
  6. A konečně rekvalifikace jako třešnička na dortu…


Rekvalifikace v podání Úřadu práce


Velkým plus je, že neplatíte žádné peníze za to, že se rekvalifikujete. Není to však stoprocentní jistota, protože sám úřad se může rozhodnout na základně vzdělání, věku uchazeče, typů kurzu i zdravotního stavu zda vybraný kurz zaplatí zcela, zčásti či nikoliv. Úřad oznamuje také počet účastníků, kterým kurz poskytne na základě výsledků profesní bilanční diagnostiky, osobní preference a zájmu o daný kurz. S účastníky vstupujícími do rekvalifikací bude na místně příslušném ÚP sepsána standardní dohoda o rekvalifikaci, která mj. znamená zvýšenou podporu při rekvalifikaci. Jako příklad je možné uvést sociální sféru a její typy rekvalifikací:

  • Pracovnice (pracovník) v sociálních službách – základní výchovná – nepedagogická činnost
    Celkový rozsah kurzu: 206 hodin
    z toho: teoretická příprava 114 hodin 
    praktická příprava 90 hodin
    ověření získaných znalostí a dovedností 2 hodiny
  • Pracovnice (pracovník) v sociálních službách – osobní asistent
    Celkový rozsah kurzu: 206 hodin
    z toho: teoretická příprava 134 hodin 
    praktická příprava 70 hodin
    ověření získaných znalostí a dovedností 2 hodiny

Součástí rekvalifikačních kurzů se stává i odborná praxe u zaměstnavatele, kterou účastníkovi zajistí odborné zařízení. V případě úspěšně zakončené rekvalifikace získá účastník osvědčení o rekvalifikaci s celostátní platností.

Internetové stránky ministerstva práce a sociálních věcí http://portal.mpsv.cz/ nabízí široké spektrum oborů, kde lze získat rekvalifikaci šitou na míru…


Rekvalifikace v jiném podání


Spousta webových stránek se zaměřila na nabídky rekvalifikačních kurzů a zde si představíme několik z nich. Například stránky – http://www.neziskovky.cz/clanky/507/vzdelavani/ - se zaměřují na rekvalifikaci v již zmiňované sociální oblasti.
Na ekonomickou oblast se specializuje například Bankovní Institut Vysoká Škola - http://www.bivs.cz/kurzy nebo Vysoká Škola Manažerské Informatiky a Ekonomiky - http://www.vsmie.cz/rekvalifikacni-kurzy#utm_source=AdWords .
Na manuálnější činnosti se zaměřuje například stránka nabízející masérské kurzy - http://www.maserske-kurzy.cz/rekvalifikacni.html ... … a nakonec na všeobecnou nabídku rekvalifikací se můžete podívat na http://www.rekvalifikace.com/ .

Nevýhoda těchto kurzů je jejich vysoká cena, což někdy může být problém pro studenty. Nicméně ani ten není neřešitelný!


Rekvalifikace díky zaměstnavateli


Můžete se nechat zaměstnat na hlavní poměr nebo klidně i na vedlejší – pro ty, co chtějí kombinovat studia a brigádu a potenciální zaměstnavatel tuto možnost nabízí. Zaměstnavatel může nabídnout pracovní pozici i nekvalifikovaným lidem s tou podmínkou, že se přijatí zájemci budou podílet na zvyšování vlastní kvalifikace v daném oboru. Zaměstnavatel tuto rekvalifikaci zaplatí celou nebo z části a od zaměstnance si tuto investici každopádně jakýmkoliv (slušným) způsobem vybere, většinou na základě dohody již na počátku pracovního vztahu. Takovou možnost nabízela například Linka bezpečí, kdy nabírala brigádníky na DPČ (dohoda o provedení činnosti), což je takový "vedlejší pracovní poměr", s podmínkou, že se budou následně vzdělávat v sociální oblasti a zaměstnavatel jim náklady bude strhávat z výplaty.

Většina portálů s nabídkou pracovních příležitostí takovýto typ rekvalifikačních kurzů zahrnutých v nabízené pozici poskytuje, tak se směle vydejte do surfování na vlnách rekvalifikací!


Ještě pro zajímavost…


Poradenské činnosti a rekvalifikace podporující zvýšení zaměstnanosti jsou podporovány projekty – například Evropského sociálního fondu v ČR (ESF). Na tento projekt je v současnosti vynaloženo 957 200 000,00 Kč a doba realizace je 1. květen 2008 až 31. srpen 2011. Hlavním cílem projektu se stalo snížení doby evidence uchazečů o zaměstnání. V tomto rámci je k dispozici široká nabídka rekvalifikačních kurzů od „obsluhy křovinořezu“ po „poradenské činnosti – job cluby“.

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT