Masarykova univerzita ocení významné vědce a úspěšné studenty na Dies academicus

04.05.2011 | , Masarykova univerzita
STUDENT


Tři zlaté medaile, jednu stříbrnou a Ceny rektora za významný tvůrčí čin předá rektor Masarykovy univerzity představitelům vědy, kulturního a veřejného života na letošním Dies academicus. Cenu z rukou rektora převezmou také nejlepší studenti doktorských a magisterských studijních programů. Oceněny budou i vynikající disertační práce a sportovní výkon. Slavnostní předání cen se uskuteční 11. května v 10:00 v aule Masarykovy univerzity, Veveří 70, Brno.

Zlatá medaile se uděluje jako výraz ocenění mimořádných zásluh o rozvoj vědy, kultury a umění a rozvoj Masarykovy univerzity. Letos ji získá profesor Josef Havel za svůj dosavadní přínos pro rozvoj analytické chemie na přírodovědecké fakultě, emeritní profesorka Marie Krčmová z filozofické fakulty za dosavadní vědeckou a pedagogickou činnost a emeritní profesor Pavel Materna z téže fakulty, který se věnuje filozofické a matematické logice. Stříbrnou medailí bude oceněna Lenka Gulová z pedagogické fakulty, která se významně zasloužila o budování centra volnočasových aktivit v Angole.

Cenu rektora za významný tvůrčí čin získá psycholog z fakulty sociálních studií David Šmahel za publikaci Digital Youth. The Rele of Media in Development, která se věnuje výzkumu virtuálního života dnešních adolescentů. Cenu rektora dostane i kolektiv autorů z lékařské fakulty za práci na publikacích Obecná onkologie a Speciální onkologie a Richard Štefl z přírodovědecké fakulty za výzkum v oblasti rozpoznání vadných RNA.

Na večer je připraven koncert smyčcového orchestru Collegium musicum, který působí při pedagogické fakultě pod vedením Miloše Šmerdy a Miroslava Tesaře. Koncert začne v 19:00 v atriu fakulty sociálních studi.

Součástí bohatého doprovodného programu Dies academicus je například šachový turnaj o přeborníka Masarykovy univerzity pro rok 2011, který organizuje ekonomicko-správní fakulta nebo multižánrový festival plný koncertů, divadelních představení a workshopů na půdě filozofické fakulty pod názvem Semstrend. Studentský divadelní soubor proFIdivadlo zve na představení Pulb Fiction na fakultu informatiky. V univerzitním kampusu bude k vidění výstava fotografií o zakladatelce Výboru dobré vůle Olze Havlové.

Autor článku