Studium v Praze: Kolej, podnájem nebo pronájem bytu?

05.05.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Většina studentů musí při přestupu na vysokou školu i změnit bydliště a hledat si nové ubytování po dobu studia – většinou i finančně nenáročné a pokud možno nedaleko školy. Nejvíce studentů míří do Prahy, největšího a také nejdražšího města v ČR. Je častěji výhodnější jednoduché řešení koleje, nebo je lepší zkusit najít něco samostatného?

Nabídneme vám přehled cen kolejí čtyř největších pražských vysokých škol a následně podnájmů a pronájmů, které se v Praze dají sehnat.

Aktuální nabídky ubytování pro studenty rovněž naleznete na Studentskefinance.cz v sekci Bydlení pro studenty.

Univerzita Karlova

UK nabízí široké spektrum kolejí v různých částech města, s různou úrovní ubytování, dopravní dostupností a cenou. Nejlevnější je kolej Heyrovského, kde vás měsíc vyjde přibližně na 2 100 Kč; naopak nejdražší jsou koleje Petrská a Komenského, na nichž zaplatíte už 4 000 Kč. Velmi příznivý poměr ceny a kvality nabízí oblíbené koleje Hostivař od 2 600 Kč; cenově méně výhodné, ale populární a stále ne nejdražší jsou i koleje Arnošta z Pardubic od 3 100 Kč.

Vysoká škola ekonomická

I na VŠE si můžete vybrat mezi více odlišnými možnostmi – za kolej měsíčně dáte podle počtu lůžek, vybavení a umístění od 2 300 Kč do 3 300 Kč. Ceny jsou na Jarově, Jižním městě i Rooseveltově koleji velmi podobné, závisí hlavně na stáří zařízení, poloze pokoje a počtu lůžek. Všude máte k dispozici připojení k internetu v ceně.

České vysoké učení technické

Na ČVUT je cenové rozpětí největší – od pouhých 1 100 do 3 900 Kč za měsíc. Koleje jsou veliké a nabízejí mnoho druhů ubytování: od menších suterénních pokojů pro více lidí až po dražší jednolůžkové pokoje s krásným výhledem a nejnovějším nábytkem. Nejlevnější jsou desetilůžkové suterénní pokoje na Strahově, již za 36 Kč za den během sezony a 25 Kč během prázdnin, naopak nejvíce – 131 Kč za den – zaplatíte za jednolůžkový pokoj na Dejvické či Orlíku. Výběr lokalit je stejně jako u Univerzity Karlovy velice široký.

Vysoká škola chemicko-technologická

Ubytování na VŠCHT nepatří mezi nejlevnější; dolní hranice 2 300 Kč je sice podobná většině ostatních škol, ale za jednolůžkový pokoj dáte měsíčně až 4 200 Kč – a to jsou všechny zde uváděné částky bez plateb za domácí spotřebiče, praní a jiné služby. Obě koleje, Sázava i Volha, vycházejí cenově téměř nastejno.

Pronájmy, podnájmy a spolubydlící

Odpověď na otázku, zda se více vyplatí kolej nebo sehnání jiného ubytování, se kupodivu přiklání k druhé možnosti – v Praze není problém najít relativně levné bydlení. Studentskefinance.cz mají i spolupracující web student.finance.cz, který se věnuje speciálně tomuto tématu a kde se dá najít mnoho ubytovacích nabídek.

Studenti také ocení služby portálu chcispolubydlici.cz, kde se dá vyhledávat podle ceny, lokality, pohlaví spolubydlících a dalších kritérií; ceny za měsíc se tam pohybují od 2 700 Kč výše, takže si vyberou i ti, kteří chtějí co nejvíce ušetřit.

Pronájmy, podnájmy a možnosti spolubydlení v jednom umožňují vyhledávat nemovitosti Slando; tam najdete většinou nabídky od 3 000 do 5 000 měsíčně. Na webových stránkách mnoha realitních kanceláří pak lze vyhledat obrovské množství pronájmů – nejlevnější garsoniéry v lokalitách vzdálenějších od centra se však pohybují kolem 5 000 Kč za měsíční pronájem, počítejte spíše s cenou o několik tisíc korun vyšší. Výhodou je ale vlastní bydlení, kde vás nikdo neruší, nemusíte dodržovat přísné kolejní řády ohledně návštěv, doby příchodu či spotřebičů a na rozdíl od koleje se skutečně osamostatníte.

Autor článku

Julie Nováková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT