Na co si dát pozor u jazykových škol

06.05.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Pomaturitní studium na jazykové škole – pro někoho již v tuto chvíli jasná volba kam po maturitě, pro jiné záchrana v případě špatného výsledku u přijímacích zkoušek na vysokou. Jak si ale vybrat tu správnou jazykovou školu a na co si dát pozor?


Proč je důležitá obezřetnost


Je důležité si uvědomit, že jazykové studium není levnou záležitostí, tudíž bychom měli být na pozoru a výběr jazykové školy, do které budeme investovat, dobře zvážit. Uvádím zde několik rad, jak na to. Některými jsem se sama před lety řídila, jiné jsem „načerpala“ osobními zkušenostmi během studia. Věřím, že se díky nim lépe zorientujete v nabídce a snadněji se rozhodnete ve výběru té pravé školy.


Jak zjistit podstatné


Poté, co si určíte cenový strop školného a máte jasno, jaký jazyk chcete studovat, čeká vás poslední krok a tím je e-mail určený jazykovým školám, kde se zaměřujete na následující fakta:

  1. Cena školného
  2. Rozřazovací test pro zařazení do skupiny odpovídající vaší úrovni
  3. Počet studentů ve skupině
  4. Studijní materiály
  5. Možnost složení závěrečné zkoušky přímo v prostorech školy
  6. Zahrnutí poplatku závěrečné zkoušky do ceny kurzu
  7. Koncept výuky
  8. Lektoři (zahraniční versus čeští)
  9. Ukázková hodina zdarma


Co ano - co ne?


Již samotná odpověď na váš e-mail vám může o dané škole mnohé napovědět – jsou ochotní, vstřícní, zvou vás na den otevřených dveří? Pokud jste odpověděli ano, určitě jste kápli na jednu ze seriózních škol. Pokud si sami pro sebe odpovíte spíše ne, od dané školy dejte raději ruce pryč. Nyní se podívejme blíže na jednotlivé skutečnosti, které vám pomůžou vybrat jednu z nejlepších škol a vyvarovat se těm méně kvalitnějším.

1) Cena školného

Zde toho moc nezmůžete-buď se vejdete do vašeho rozpočtu, nebo ne. Avšak pokud se vám škola opravdu zamlouvá a peníze jsou jedinou překážku, určitě stojí za to, zkusit se domluvit na možnosti individuálních splátek, nebo třeba vybrat peníze z kontokorentního účtu.

2) Rozřazovací test pro zařazení do skupiny odpovídající vaší úrovni

Některé školy nabízí testy, jiné rozřazují třeba na základě osobních pohovorů. Ať už tak či onak, rozřazovací test je základ, díky kterému budete ve skupině s lidmi, kteří jsou na tom téměř stejně jako vy. Tudíž se vám nestane, že byste byli ve skupině s těmi, co toho umí více (vede k ostychu mluvit, demotivaci a celkové otrávenosti) nebo naopak těmi, co jsou na nižším levlu (v hodinách se nudíte).

3) Počet studentů ve skupině

Zde platí – Čím míň, tím líp. Ideální množství je kolem osmi, maximálně desíti. Čím menší skupinka – tím více se toho naučíte, jelikož jste stále nuceni aktivně se zapojovat a nestane se vám, že byste na hodině usínali.

4) Studijní materiály

Až vám sdělí, jaké učebnice ke studiu používají, podívejte se na jejich hodnocení. Některé knížky jsou „cenzurovány“ například na stránce www.helpforenglish.cz.

5) Možnost složení závěrečné zkoušky přímo v prostorech školy

V tomto případě máte vyšší procento úspěchu složení zkoušky, jelikož v prostředí které znáte, nebudete tak nervózní.

6) Zahrnutí poplatku závěrečné zkoušky do ceny kurzu

Některé školy zahrnují závěrečnou zkouškou již do ceny školného. Tento přístup vás dle mého názoru donutí více se učit, když víte, že vás na konci roku čeká zkouška za již zaplacených 4000Kč.

7) Koncept výuky

Je jasné, že vám do detailů nerozepíší každých 10 minut, ale stručný přehled není na škodu. Navíc možná vás některá škola svým přístupem překvapí více než byste čekali.

8) Lektoři (zahraniční versus čeští)

Přístupy jazykových škol jsou různé. Někde učí pouze čeští lektoři, kteří žili určitou dobu v zahraničí, jinde mají rodilé mluvčí na výuku konverzace a na gramatiku zase české lektory – dle mého názoru druhá možnost je nejlepší kombinace.

9) Ukázková hodina zdarma

Najdeme „jazykovky“, které tyto hodiny „otevřených dveří“ nabízí a berou jako za samozřejmé, avšak není tomu u všech. Výhoda hodiny zdarma je, že na vlastní kůži okusíte, jak vypadá jazyková hodina, a zjistíte, zda vám jejich přístup sedí nebo ne.

Autor článku

Andrea Papoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT