Brigáda na poslední chvíli

09.05.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Než jsme se stačili oklepat z dlouhé zimy, přišlo jaro a s ním ideální doba pro plánování aktivit na léto. Ano, právě teď je ten pravý čas v klidu si vymyslet, jak budou vypadat letní prázdniny a co pro to bude nutné udělat. Bez práce nejsou koláče, takže většině studentů nezbývá nic jiného, než si na letní radovánky vydělat vlastními silami.

Najít vhodnou a dobře placenou brigádu někdy není snadné, bez dobrých známých a potřebné kvalifikace, ne-li nemožné. Existují však druhy krátkodobých zaměstnání pro studenty, jejichž nabídka celoročně převyšuje poptávku a dají se sehnat téměř vždy. Jsou-li všechny možnosti vyčerpány, práci v následujících pozicích lze získat snadno, často ale není o co stát.

Operátor v call-centru

Po telefonních operátorech do takzvaných call-center je sháňka nepřetržitě. Je jich dost a pracovat v nich dlouhodobě vydrží jen málo lidí, proto se pracovní místa rychle uvolňují. V zásadě se práce v nich liší jen v detailech, které jednotlivé společnosti sami upřesní. Nejčastěji jde o nabízení zboží po telefonu, průzkumy trhu, nebo naopak služby zákazníkům. Taková brigáda není špatně placená, bývá zde i možnost získání provizí za jednotlivé zákazníky, někoho však může odradit časová náročnost, krátké přestávky a fakt, že je člověk téměř neustále pod dozorem a celou pracovní dobu musí vše odsýpat jak má. Na někoho taková brigáda může negativně zapůsobit také po psychické stránce – je nutno zachovat vstřícnost a klid i při komunikaci s nerudnými či nepříjemnými zákazníky. Výhodou je snadná dostupnost, poměrně slušné platové ohodnocení a to, že tato práce většinou nevyžaduje žádné zvláštní vzdělání.

Hosteska

Jedná se o obvyklou brigádu, která se dá po většinu roku sehnat napříč celou republikou. Často je třeba myslet předem na to, že někteří zaměstnavatelé vyžadují zdravotní průkaz, někdy i vlastní automobil. Výhodou takové práce je, že většinou probíhá o víkendech, případně si lze dny vybrat, není fyzicky náročná (nepočítáme-li dlouhé stání), a v porovnání vykonaná práce/odměna, i dobře placená. Hodinová mzda je různá, vyplatí se proto prohlédnout co možná nejvíce nabídek. Proti takové brigádě může mluvit její nepravidelnost, širší nabídka práce pro děvčata a také častý výběr hostesek podle vzhledu či velikosti oblečení tak, aby dobře vypadaly ve firemním kostýmu.

Prodejce předmětů pro charitu

Pokud potřebujete nutně peníze a je vám jedno, jak k nim přijdete, toto je brigáda pro vás. Prodejců dárkových předmětů lze potkat v ulicích větších měst obrovské množství, jejich výdrž je však poměrně malá, a proto je míst pro zájemce stále dost. Pod záštitou pomoci pro dobrou věc některé charitativní organizace lákají brigádníky na velké sumy, které je možno vydělat, reálný plat se ale většinou odvíjí od množství prodaných předmětů. Jestliže vám nevadí trávit svůj den přemlouváním (někdy hraničícím s obtěžováním) kolemjdoucích, aby si koupili vámi nabízené předměty, nebo vám významně nezáleží na dané charitativní organizaci, pro kterou pracujete, od takové brigády raději ruce pryč.

Statistický průzkum

Podobně jako pouliční prodejci, ani tazatelé to nemají jednoduché. Lidé dávají peníze někomu „jen tak“ neradi, ještě horší je to s osobními údaji a časem, jsou otrávení neustálými útoky všetečných tazatelů, a proto je třeba mít pevné nervy. I zde se množství vydělaných peněz odvíjí od počtu lidí, kteří vám dotazník pomohou vyplnit. Pokud máte odhodlání, příjemné vystupování a stovky odmítnutí denně vás nerozhází, s touto prací budete spokojeni a nárazově získáte poměrně slušnou peněžní částku.

Pracovník v supermarketu

Nejeden student si přivydělává na pokladně nebo doplňováním zboží do regálů v nějakém supermarketu. Tuto práci mnoho lidí odsuzuje, pro některé je vhodným způsobem jak vydělat pár korun a trochu se při fyzické práci odreagovat od učení. Dobré platové ohodnocení zde asi nelze očekávat, brigáda zabere dost času (což o prázdninách nevadí) a je poměrně náročná. Hodí se pro vydělání peněz na kapesné na dovolenou, výhodou je i snadná dostupnost ve většině měst.

Na letní brigádu je potřeba myslet včas, zaměstnání uvedená v tomto výčtu jsou však dostupná celoročně, a proto je vhodné si na ně vzpomenout ve chvíli, kdy je nutno sehnat něco rychle a snadno.

Autor článku

Kamila Janoušková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT