Ideální délka životopisu aneb Stručný a přehledný CV

10.05.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


V dnešním článku se zaměříme na velice častou otázku délky životopisu. Ideální délka CV je jedna strana formátu A4 a přečtení vašeho životopisu by mělo personalistovi zabrat asi 30 vteřin.

V minulém díle seriálu Jak napsat životopis jsme se zamysleli nad tím, jaký význam může mít pro posuzování životopisu celková grafická úprava, gramatická správnost textu a zda je lepší k CV přiložit fotografii. Dnes se zaměříme na velice častou otázku délky životopisu.


Ideální délka životopisu


Obvykle se uvádí, že ideální délka CV je jedna strana formátu A4. Tato instrukce má své opodstatnění. Pomáhá jak udržet životopis stručný a přehledný, tak předejít možným nedorozuměním způsobeným tím, že se personalista další strany nepodívá.

Na druhou stranu, ve snaze vměstnat všechny informace do tohoto formátu, někdy bývají informace téměř nečitelně nahuštěné. Navíc může dojít k vypuštění velice důležitých údajů, které by mohly být pro získání pracovního místa klíčové.


CV na jednu stranu tedy není dogma


Není nutné omezovat se za každou cenu. Vždy volte takový rozsah CV, který vám umožní přehledně shrnout všechna relevantní fakta (osobní údaje, studijní a pracovní zkušenosti, schopnosti a dovednosti).

Doporučení „udržet CV na jedné straně A4“ je určeno těm, kteří mají tendenci zdlouhavě popisovat nepodstatné a s pracovní nabídkou nesouvisející skutečnosti. V případě studentů je to například studium na základní škole nebo popisování dávných jednodenních brigád, i když v současnosti mají již seriózní, relevantní pracovní zkušenosti. Uchazeči s dlouhodobou praxí zase nemusejí věnovat příliš mnoho místa prvním pracovním zkušenostem.

Od vás, studentů a absolventů, se neočekává několikaletá souvislá praxe, proto se nestyďte uvést do CV i 1 až 3 měsíce práce na asistentské, referentské nebo jiné pomocné pracovní pozici. Nevadí, že jste každý rok pracovali u jiné společnosti. Nikdo by vás rozhodně neměl považovat za fluktuanta.


Pracovní zkušenosti při studiu jsou žádané


Naopak, pracovní zkušenosti při studiu jsou vždy kladně hodnoceny, ať už jsou jakékoli. Dokazují vaši cílevědomost a schopnost zorganizovat si čas. Navíc dokládají, že jste měli možnost získat základní pracovní návyky, jako například povinnost pracovní docházky nebo uvědomení si zodpovědnosti za vykonanou práci.

Doporučujeme vám zpracovat životopis v rozsahu 1 až 2 strany A4. Vždy je třeba zvážit, zda není možné některé nadbytečné údaje vypustit, ale zároveň jestli formátováním nepřipravíte personalistu o důležitou informaci. Nezapomínejte ale na to, že CV musí být možno přečíst během cca 30 sekund.

Příště se budeme věnovat doporučením, jak uvádět v CV osobní údaje a informace o vzdělání.


Studentský listČlánek vyšel na serveru iList.cz, jehož obsah tvoří měsíčník Studentský list. SL je nezávislý měsíčník studentů Vysoké školy ekonomické v Praze.

Autor článku

Lenka Dvořáčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT