Nejúspěšnějšími manažery jsou studenti z Masarykovy univerzity v Brně

09.05.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT


Rok od roku stoupá zájem českých vysokoškoláků o soutěž Manažerem nanečisto. Letošního 4. ročníku soutěže, pořádané českou kanceláří mezinárodní neziskové vzdělávací organizace Junior Achievement a Nadací Tomáše Bati, se zúčastnilo celkem 166 studentských dvojic reprezentujících vysoké školy z celé republiky. V obrovské konkurenci bylo cílem všech uspět v základním i semifinálovém kole a probojovat se do národního finále v sídle společnosti Hewlett-Packard. Osm nejlepších manažerských týmů soupeřilo o hodnotné ceny. Vítězným týmům osobně pogratulovala paní Monica Pignal Bata, předsedkyně správní rady Nadace Tomáše Bati a dcera Tomáše J. Bati, zakladatele obou pořádajících organizací.

Řídicí a ekonomická simulace JA TITAN umožňuje studentům vyzkoušet si problematiku rozhodování ve firmě v praxi a pomáhá jim pochopit základní tržní principy. Studenti představují jednotlivé firmy, které podnikají na stejném trhu, prodávají stejný výrobek a navzájem si konkurují.

Ve finálovém kole se soutěžní týmy musely vyrovnat nejen s uvedením nového výrobku na trh, ale také s velkými výkyvy poptávky v důsledku sezónnosti hospodářského cyklu smyšleného výrobku. S těmito nelehkými podmínkami se nejlépe vyrovnali a svou firmu přivedli na stupně vítězů tito vysokoškolští studenti:

Výherci si z Prahy odvezli notebooky, LCD monitory a laserové tiskárny, které do soutěže věnovala společnost Hewlett-Packard. Věříme, že studenti tyto krásné ceny využijí při svém dalším studiu či manažerské praxi.


Junior Achievement je nejstarší a nejrozsáhlejší vzdělávací nezisková organizace na světě. Vznikla v roce 1919 v USA, dnes působí ve více než 110 zemích světa. Do jejích programů se každoročně zapojí na 10 milionů dětí a studentů ve věku od 6 do 22 let.

Českou pobočku Junior Achievement založil v roce 1992 pan Tomáš J. Baťa. Vzdělávací programy Junior Achievement v ČR od té doby absolvovalo více než 250 tisíc dětí a studentů. Základním školám nabízí organizace kurzy Abeceda podnikání a Profesní orientace. Studentům středních a vyšších odborných škol pomáhá v rámci předmětu Studentská společnost JA zakládat reálné obchodní firmy, aby si vyzkoušeli podnikání v praxi, a zprostředkovává jim výuku ekonomické teorie, etické výchovy či interaktivních předmětů, kde se prostřednictvím počítačových simulací učí hospodařit s penězi nebo se stávají manažery výrobních firem či bank.

Organizace Junior Achievement je akreditována Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Učitelům, kteří programy JA vyučují, organizace zajistí kromě metodických a výukových materiálů i odborné proškolení. Junior Achievement je členem Odborné skupiny pro podporu osvojování podnikatelských kompetencí, kterou řídí Národní ústav odborného vzdělávání a Pracovní skupiny pro finanční vzdělávání řízené Ministerstvem financí ČR.

Základem vzdělávacího systému je spolupráce s firmami. Manažeři přednášejí studentům a podílejí se na výuce kurzů i na vedení organizace. Junior Achievement je financována výhradně z darů partnerských firem. K nejvýznamnějším partnerům patří firmy Baťa, Citi, Johnson&Johnson či Hewlett-Packard.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT