Podnikavá hlava: Soutěž o 50 tisíc korun spěje do finále. Přihlásili se středoškoláci, podnikatelé i důchodce

10.05.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Druhý ročník soutěže Podnikavá hlava, kterou vyhlásil v lednu Vědecko-technický park Univerzity Palackého, se blíží do finále. V souboji o nejlepší nerealizovaný podnikatelský záměr se ve středu 11. května utká v prostorách VTP UP deset finalistů. Ten nejlepší získá 50.000 korun na rozjezd podnikání, pronájem kanceláře na rok zdarma a další věcné ceny.

Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo celkem 57 soutěžících. „To je o dvacet více než v loňském roce. Podnikatelský záměr v termínu a se všemi náležitostmi odevzdalo však jen 41 účastníků soutěže,“ řekla Silvie Polánková, manažerka soutěže. Odborná porota nakonec z přihlášených záměrů vybrala desítku finalistů, kteří se 11. května utkají o finanční odměny a ceny v hodnotě za více než sto tisíc korun. Kromě toho vybrala porota také dva vítěze zvláštních kategorií – Podnikatel v sukních a Nejlepší středoškolák. „Za zmínku jistě stojí skutečnost, že nejmladšími účastníky Podnikavé hlavy byli studenti středních škol, a naopak nejstarším soutěžícím byl důchodce ročník 1932,“ dodala s úsměvem Polánková.

O tom, že soutěž Podnikavá hlava je plnohodnotnou možností jak začít podnikat, svědčí nejen rekordní počet přihlášených, ale i fakt, že mezi finalisty jsou jak studenti vysokých škol, tak i lidé již pracující nebo podnikající. Mezi vysokoškoláky pak najdeme studenty Univerzity Palackého v Olomouci, ale i zástupce Univerzity T. Bati ve Zlíně, Masarykovy univerzity v Brně či Univerzity v Hradci Králové. Stejně různorodé jsou i jejich nápady. „Na jedné straně máme mezi finalisty stále populárnější internetové projekty či projekty zaměřené na sport, na straně druhé se dostal do finále i netradiční podnikatelský záměr na výrobu a zpracování ovčího mléka,“ poukázal na pestrost soutěže Ing. Radek Žilka, hlavní konzultant VTP UP.

Soutěž Podnikavá hlava je pro většinu účastníků především možností, jak získat odborné posouzení jejich projektů a případnou motivaci pro další rozvoj těchto záměrů. „Myslím, že účast v této soutěži, ať již s jakýmkoliv výsledkem, mi rozšíří obzory a přinese zcela nové zkušenosti. Díky této soutěži se studentovi také dostane profesionálního posouzení kvality jeho podnikatelského záměru,“ uvedl své důvody k účasti čtyřiadvacetiletý finalista Jaroslav Mátl z Univerzity Palackého, který soutěží s projektem Cestovní poznávací agentury pro osoby na vozíku LANA.

Finále soutěže Podnikavá hlava proběhne ve středu 11. května od 15.00 hodin ve školící místnosti bloku B VTP UP v ul. Šlechtitelů v Olomouci–Holici.

Veřejná soutěž Podnikavá hlava je otevřena všem lidem bez omezení věku, vzdělání, místa bydliště či národnosti. Stejně jako v loňském roce mohli soutěžící využít bezplatného poradenství konzultantů VTP UP při vytváření projektů. Finanční odměna za první místo byla přitom oproti loňskému ročníku navýšena o dvacet tisíc na padesát tisíc korun. Novinkou jsou i hodnotnější věcné dárky, včetně smart telefonů a notebooků. Samozřejmostí jsou pronájmy kancelářských prostor v areálu parku na jeden rok pro 1.–3. místo zdarma.

Hlavními partnery Podnikavé hlavy jsou DSL Food, s. r. o., Olomoucký kraj a UniCredit Bank. Sponzorem zvláštní kategorie Nejlepší středoškolák je firma 4mol, která kromě finanční částky věnuje výherci inteligentní telefon. Firma Eola pak věnovala do soutěže finanční částku a výherci 3. místa notebook.

Více na www.podnikavahlava.cz

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT