Masarykova univerzita ocenila významné vědce a úspěšné studenty na Dies academicus

11.05.2011 | , Masarykova univerzita
STUDENT


Tři zlaté medaile, jednu stříbrnou a Ceny rektora za významný tvůrčí čin předal dnes rektor Masarykovy univerzity představitelům vědy, kulturního a veřejného života na Dies academicus. Cenu z rukou rektora převzali také nejlepší studenti doktorských a magisterských studijních programů. Oceněny byly i vynikající disertační práce a sportovní výkon. Slavnostní předání cen se uskutečnilo v aule Masarykovy univerzity na právnické fakultě.

Masarykova univerzita je širokou, velkou, obecnou a silnou vysokou školou. Jako taková dokáže dobře čelit nejrůznějším výkyvům a krátkodobě působícím vnějším faktorům, jimž je vystavena,“ uvedl rektor Petra Fiala ve svém tradičním projevu, který udílení cen předcházel.

Zlatá medaile se uděluje jako výraz ocenění mimořádných zásluh o rozvoj vědy, kultury a umění a rozvoj Masarykovy univerzity. Letos ji získal profesor Josef Havel za svůj dosavadní přínos pro rozvoj analytické chemie na přírodovědecké fakultě, emeritní profesorka Marie Krčmová z filozofické fakulty za dosavadní vědeckou a pedagogickou činnost a emeritní profesor Pavel Materna z téže fakulty, který se věnuje filozofické a matematické logice. Stříbrnou medailí byla oceněna Lenka Gulová z pedagogické fakulty, která se významně zasloužila o budování centra volnočasových aktivit v Angole.

Cenu rektora za významný tvůrčí čin získal psycholog z fakulty sociálních studií David Šmahel za publikaci Digital Youth. The Rele of Media in Development, která se věnuje výzkumu virtuálního života dnešních adolescentů. Cenu rektora dostal i kolektiv autorů z lékařské fakulty za práci na publikacích Obecná onkologie a Speciální onkologie a Richard Štefl z přírodovědecké fakulty za výzkum v oblasti rozpoznání vadných RNA.

Doprovodný programu Dies academicus zahrnuje večerní koncert smyčcového orchestru Collegium musicum, který začne v 19:00 v atriu fakulty sociálních studií. Na ekonomicko-správní fakultě se uskutečnil šachový turnaj o přeborníka Masarykovy univerzity pro rok 2011 a na půdě filozofické fakulty se koná multižánrový festival názvem Semstrend plný koncertů, divadelních představení a workshopů. Studentský divadelní soubor proFIdivadlo pak připravil představení Pulp Fiction, které začne v 19:30 na fakultě informatiky. V univerzitním kampusu je pak k vidění výstava fotografií o zakladatelce Výboru dobré vůle Olze Havlové.

Autor článku

Články ze sekce: STUDENT