Kdy si požádat o důchod?

18.05.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Správnému načasování odchodu do důchodu je potřeba věnovat velkou pozornost. Dosažení důchodového věku neznamená, že je nutné odejít do důchodu. V jakém předstihu si můžete o důchodu požádat? Kdy lze požádat o důchod zpětně?

Termín odchodu do důchodu je individuální záležitostí. Při splnění potřebného počtu let důchodového pojištění (v roce 2011 je to 27 let) je možné nejdříve odejít do předčasného důchodu 3 roky před dosažením důchodového věku. Do důchodu lze však odejít i mnohem později. V tomto případě bude mít občan vyšší důchod, bude pracovat na „tzv. procenta“. Za každých 90 dní, které odpracuje občan navíc po důchodovém věku, se důchod zvyšuje o 1,5 %. Do těchto 90 kalendářních dní se však nepočítají dny, kdy se pobírají nemocenské dávky a jiné tzv. náhradní doby.

Dosažení důchodového věku není výpovědní důvod a automaticky se důchodcem s pravidelnou měsíční penzí nikdo nestane. I v důchodovém věku lze nadále pracovat (i na dobu neurčitou) a do důchodu odejít později. Abyste mohli každý měsíc pobírat penzi, tak je nutné splnit tři zákonné podmínky: splnit potřebný let pojištění, dosáhnout požadovaného věku a o důchod si písemně požádat.


Odchod do důchodu plánujme dopředu


Mnohem lepší je si termín odchodu do důchodu naplánovat a v dostatečném předstihu si požádat na ČSSZ (Křížova 25, Praha 5) o zaslání Infromativního osobního listu důchodového pojištění (IOLDP). Na základě vlastní žádosti je tento doklad zaslán do tří měsíců a každý občan může o zaslání tohoto tiskopisu požádat jednou ročně. V tomto tiskopisu jsou uvedeny všechny údaje pro výpočet důchodu, která má ČSSZ ve své evidenci. Vždy existuje možnost, že údaje jsou nesprávné (např. bývalý zaměstnavatel nesplnil svoji zákonnou povinnost nebo se někde prostě stala chyba). Proto je dobré zkontrolovat, že má ČSSZ ve své evidenci správné údaje v dostatečném předstihu, aby byl čas případné nesrovnalosti vyřešit (např. doložit chybějící dobu pojištění). Žádost o zaslání IOLDP by měl být první krok před odchodem do důchodu. O IOLDP je dobré žádat v dostatečném předstihu před plánovaným odchodem do důchodu.


O důchod lze požádat 4 měsíce dopředu


Každý žadatel o důchod si musí o důchod (starobní i předčasný) o důchod požádat na místně příslušné OSSZ dle místa bydliště. Všechny žádosti o důchod jsou následně postoupeny na ČSSZ v Praze. Samostné vyřízení důchodu trvá různě dlouho, záleží i na složitosti případu. Může se stát, že některé doklady chybí nebo se některé záležitosti musí došetřit. Zpravidla trvá vyřízení důchodu do tří měsíců. Ze zákona si však lze o důchod požádat čtyři měsíce před požadovaným dnem přiznání důchodu. Lepší je si tedy požádat o důchod v dostatečném předstihu.

Kromě žadatele o důchod může žádost o důchod sepsat i jeho zmocněnec na základě plné moci. V této plné moci musí být uvedeno, že se jedná o plnou moc k vyřízení žádosti o důchod. K žádosti o důchod musí být předloženy potřebné doklady (občanský průkaz, doklady o studiu, ženy rodné listy vychovaný dětí, prokázání doby zaměstnání – nahrazuje právě IOLDP, vojenská knížka…). V případě, že některý doklad chybí, tak to pracovníci OSSZ občanovi sdělí a tyto doklady se donesou později. V žádosti o důchod je nutné uvést, zda se bude důchod zasílat na účet nebo poštovní poukázkou. Zasílání na účet je samozřejmě pohodlnější, ale i levnější. Při zasílání na poštu musí penzista hradit 21 Kč za každou poštovní poukázku. Proti rozhodnutí o důchodu lze podat případně do 30 dní písemné námitky.


O důchod lze zažádat i zpětně


Někteří občané pracují i po dosažení důchodového věku. Původně si myslí, že budou pracovat „na procenta“ a později třeba svůj postoj přehodnotí. I na tuto možnost zákon pamatuje. Jestliže byly v minulosti splněny podmínky pro přiznání starobního důchodu, tak si lze podat žádost o důchod i zpětně. Zpětně si zažádat o důchod lze 5 let zpětně. V praxi to znamená, že v letošním roce lze požádat o přiznání důchodu k datu roku 2006. Zpětně si lze požádat pouze o řádný starobní důchod. Možnost požádat zpětně o předčasný důchod by byla proti logice věci.

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 5
Hlasováno: 2 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY