Zvířecí pojištění aneb Pojistka i pro vašeho psa a kočku

18.05.2011 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Uvažovali jste už někdy o tom, že si pojistíte svého domácího mazlíčka; psa nebo kočku? Je to vůbec možné? A za jakých možností? Jaké jsou náklady?

Pojištěním proti určité události se snaží lidé, psychologicky vzato, chránit před nepředvídanou nebo předvídanou událostí a v případě, že k takové události dojde, se alespoň finančně zabezpečit a co nejsnadněji tuto výchylku od normálu překlenout.

V současné době se lze pojistit na ledacos, můžeme si pojistit majek proti živelným katastrofám, při zimní dovolené se můžeme připojistit na sport, zpěvák si může pojistit svůj hlas, fotbalista svojí pravou nohu ... Nabídky pojišťoven jsou široké a mnohdy jsou schopny se přizpůsobit. Tak proč si tedy nepojistit svého domácího mazlíčka?


Jaká zvířata můžeme pojistit


U pojištění zvířat rozlišujeme především dva základní druhy. Tím prvním je pojištění hospodářských zvířat, která jsou brána jako předmět podnikání. Mezi taková zvířata řadíme nejčastěji prasata, skot, ovce, drůbež, ale i včely a ryby. Pojištění majitele zvířat mimo jiné chrání před škodami v důsledku utracení, uhynutí, před riziky nákazy, ale i před přerušením dodávky elektrického proudu, zasažením elektrickým proudem, přehřátím, infekcemi, úrazy a jinými, které lze různě rozšířit. Toto pojištění je chápáno jako zajištění stability financí podniků a je možné na něj z podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu získat státní podporu ve výši až 50 % z hrazené částky pojistného.
Dalším druhem je pojištění domácích zvířat, to se týká těch zvířat, která nejsou určena k výdělečným účelům.


Mantinely v pojištění domácích zvířat


Své domácí mazlíčky pojišťujeme hlavně na náklady na veterinární léčbu, nutnou hospitalizaci zvířete, použitý materiál a na předepsaná léčiva, většinou kromě homeopatik a přírodních prostředků. V současné době lze pojistit především psy, u některých pojišťoven i kočky.

Pojistit lze pouze psa registrovaného na území našeho státu, který má evidenční známku. Pro identifikaci je nutné tetování zvířete nebo označení mikročipem. Věk zvířete je omezený dolní hranicí na 6 měsíců a horní hranice se pohybuje většinou okolo 8 až 9 let (u malých plemen), nutná je též lékařská zpráva o dobrém zdravotním stavu domácího mazlíčka a očkovací průkaz se záznamem o každoročním očkování proti vzteklině. Důležitou roli hraje plemeno psa a velikost zvířete, tam se u některých pojišťoven rozlišuje hranice pod 40 kg a nad 40 kg, kdy lze většinou pojistit jen psa do 5 let stáří.

Kočky se většinou pojišťují do 8 let věku.

Graf: Hrazená částka pojistného podle stáří zvířete

Hrazená částka pojistného podle stáří zvířete
 
Zdroj: Slavia pojišťovna: Roční cena pojištění, kterou zaplatí majitel dle věku zvířete, stanovená  pro psa s hrazením od pojišťovny 20 tisíc na nemoc a 60 tisíc na úraz. Pes: samec, do 15 kg.


Co nám pojišťovny nabízejí?


Předmětem pojištění mohou být základní i kompletní zdravotní úkony, zahrnující od úhrady běžných veterinárních prací, přes úhradu vitamínů, očkování, rehabilitací a nadstandartní péče. Většina pojišťoven však nehradí nadstandartní úkony, ale třeba ani náklady související s utracením zvířete.

Některé pojišťovny rozlišují limitní třídy (např. 30 000, 20 000 a 10 000 korun) a lze si vybrat i výši spoluúčasti, ta může být stanovena na částku 500 až 2 000 korun nebo procentuálně (např. 30 %).

Kromě pojištění zvířete na vynaložené náklady za veterinární péči, lze sjednat i pojistku odpovědnosti za škodu z držby zvířete, ta se sjednává jako pojištění odpovědnosti za škodu vzniklou zvířetem a má své limitní stropy v kategoriích škoda na zdraví, škoda na věci a finanční škoda. 

Tabulka: Příklad od České pojišťovny

Váha psa do 40 kg do 40 kg
Stáří psa 3 roky 3 roky
Max. hrazená částka na úraz nebo nemoc 20.000 Kč 30.000 Kč
Max. částka za škodu na zdraví 2 mil. Kč 2 mil. Kč
Max. částka za škodu na věci 1 mil. Kč 1 mil. Kč
Max. hrazená finanční škoda 500.000 Kč 500.000 Kč
Cena pojištění 2115 Kč/rok 3105 Kč/rok

 

Tabulka: Příklad od Slavia pojišťovny

Váha psa do 15 kg do 15 kg do 15 kg
Stáří psa 3 roky 3 roky 3 roky
Max. hrazená částka na úraz 30.000 Kč 60.000 Kč 90.000 Kč
Max. částka za škodu na nemoc 10.000 Kč 20.000 Kč 30.000 Kč
Spoluúčast 1000 Kč 1000 Kč 1000 Kč
Cena pojištění 1840 Kč/rok 3060 Kč/rok 3920 Kč/rok


Co za tím vším je?


Pojišťovny argumentují často tím, že současný systém stojí na přímých platbách za ošetření zvířete, to si však někteří méně zámožní majitelé domácích mazlíčků nemohou v plném rozsahu dovolit, a tak se zvířeti někdy nedostává dostatečné a kompletní péče, které by bylo potřeba, protože je mnohdy velmi finančně náročná. Pojištěním domácích mazlíčků by se takovým situacím dalo předcházet a zajistit tak zvířatům dostatečnou veterinární pomoc, zlepšit kvalitu jejich života a tím ho prodloužit.

Co si ale budeme nalhávat, hlavním záměrem pojišťoven je jejich zisk, protože většina majitelů domácích zvířat bude raději, pokud jejich mazlíček nebude potřebovat žádnou nebo minimální lékařskou péči. Čímž minimalizují náklady pojišťoven a zvýší jím tím zisk.

Mezi pojišťovny, které v současné době pojistí vašeho mazlíčka, patří Česká pojišťovna se svým produktem Mazlíček, Česká podnikatelská pojišťovna s produktem Mazlík, ta nabízí pojištění na škodu na zdraví způsobenou zvířetem ve výši 500tis, 1mil nebo 2mil, pojištění na škodu na věci způsobenou zvířetem ve výši 250tis, 500tis nebo 1mil a pojištění finanční škody způsobenou zvířetem ve výši 120tis, 250tis nebo 500tis, toto pojištění je bez spoluúčasti. Další pojištění nabízí ČSOB pojišťovna, Kooperativa, Slavia pojišťovna. Pojistit lze u všech psa a u vybraných i kočku.

Kromě základního pojištění můžeme sjednat zvířeti i cestovní pojištění.

Vybrané pojišťovny také poskytují slevy pro slepecké, asistenční a záchranářské psy a to do výše až poloviny hrazených nákladů na pojištění.


Pojistit nebo nepojistit vašeho psa nebo kočku?


Otázkou stále zůstává, zda tedy pojistit či nepojistit svého domácího mazlíčka. V současné době je několik možností pojištoven na výběr. Roční částka, kterou uhradí majitel psa nebo kočky se pohybuje převážně v rozmezí dvou až tří tisíc, získáme za ni od pojišťovny hrazení nemoci do výše až 30 tisíc korun, při úrazu se horní hranice může pohybovat až okolo 90 tisíc korun. V případě většiny pojištění je sjednaná i spoluúčast.
Ceny za lékařskou péči a potažmo i veterinární léčbu v současné době mohou dosahovat daleko vyšších částek než nám stanoví maximální hranice vyplacená pojišťovnou, je tedy jen na majiteli zvířete, zda přistoupí na tuto hru a pojistí se na alespoň na částečné hrazení veterinární péče.

Autor článku

Simona Rottová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ