Už jste zkusili testy online?

20.05.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Přijímací zkoušky na vysoké školy jsou v plném proudu a jejich další velká vlna se závratně rychle blíží… Jako je máj lásky čas, červen je zkoušek čas. A jak se říká: „Štěstí přeje připraveným“, není už příliš moudré přípravu na přijímací zkoušky zanedbávat, otálet a povinnosti odsouvat na poslední chvíli.

Jak už jistě někdo zaslechl, odsouvání povinností na poslední chvíli se stalo chorobným a tudíž dostalo název prokrastinace. Nicméně ani na toto se nemůžeme jen tak vymlouvat. Proto si představíme pěkné online přípravky na zkoušky, převážně z oblasti psychologie, arteterapie – což je poměrně mladý obor spojující umění a terapii naší mysli. Ale ani další obory nenecháme stranou!

Test?

Obecně a ve většině se testování na přijímačkách ustálilo na takovéto formě – jsou to průměrně dva listy papíru A4 s obsahem cca 80 otázek, které nabízejí okolo čtyřech možných odpovědí A, B, C, D. Správných odpovědí může být od jedné po čtyři a kombinacím se tím pádem meze nekladou! Takto si školy mohou nastavovat úroveň testovaných a prozkoumat tak jejich připravenost pro obor. Nemějte však předčasný strach! Většina testů bývá s jednou správnou odpovědí. Nicméně s výší kvality oboru stoupá náročnost testování…

V dnešní době převážná většina studentů pracuje na počítačích a spíš minimálně kupuje knižní testy v papírové podobě, do kterých si tužkou kroužkuje odpovědi. Proto chytří lidé neváhali a rozhodli se, že studentům poskytnou své služby. Mimo jiné online testy – zdarma a pak placené – „za hubičku“ a placené – „uf, docela pálka na můj studentský rozpočet…“ Například zde - http://www.pedf.cuni.cz/index.php?menu=75 můžete nalézt souhrn fakult, případně jejich adres, které odkazují zpravidla také na ukázkové testy daného studijního oboru.

Začněme zdarma

Velká většina fakult zveřejňuje na svých webových stránkách vzorové testy z předchozích let. Testy zpravidla bývají velmi zkrácené, slouží pro představu o formě testování dané školy, to znamená, že testovat své vědomosti, nabyté z doporučené literatury či střední školy, pouze z nich by bylo dost nezodpovědné a riskantní.

Proto existuje poměrně slušná nabídka online testů, které nám internety nabízí. Jeden z takových vcelku slušných portálů je www.samouk.cz, který nabízí testy jak zdarma, tak placené. Testy nazývá kurzy a jeho převážné zaměření je na psychologii. Nicméně připravuje rozšířit své testování na další obory jako je medicína nebo gymnázia. Testy zdarma slouží spíš jako ukázka služeb, které stránky nabízí, ale jsou už docela pěkně rozpracované a obsáhlejší, než ukázkové testy fakult a minimální základ pro opakování poskytnou… A když to nestačí, stačí si připlatit!

Například maličko problém spočívá v testování „na nečisto“ u takových specifických oborů jako je například již výše zmíněná Arteterapie. Protože tento obor se stal spíše specializací, není příliš obecný a navíc v sobě dokáže spojit dvě studijní oblasti a to psychologii a umění, stojí spíš na okraji zájmu většiny studentů a tudíž také těch chytrých lidí, kteří neváhali a rozhodli se, že konečně vyjdou se svými službami na trh… Takže, jestliže chce někdo kvalitní testovou přípravu na studium tohoto oboru, musí se snažit sám. Co je ale fakt, že přečtení doporučené literatury, využití ukázkového testu na webu pedagogické fakulty Jihočeské Univerzity a případně vlastní aktivita v hledání testů například u studentů tohoto oboru, u arteterapeutických organizací by mohla stačit pro úspěšné vykonání přijímacího vědomostního testu, který na rozdíl od svého vzoru na webu obsahuje okolo 80 otázek.

Další zajímavou nabídku testování z oblasti psychologie nabízí Žlutá Sova, která je chytrá. Adresa webu je www.chytra.zlutasova.cz . Nabízí služby zdarma – na vyzkoušení a poté placené testy, když se uživatel registrovaný do sovího systému testování rozhodne jít v učení dál… Podmínka je registrace!

Placené pokračování

Zadarmo v dnešní době není skoro nic a většinou nabídkou zdarma chytrý obchodník láká ke koupi, kdy se snaží nabídnout ještě něco zajímavého navíc. Jde mu zpravidla o to, vyvolat v člověku dojem potřeby nabízené výhody, koupě, nutnost mít tu a onu službu, protože pak všecko bude přeci lepší, vyšší šance! Tady už jde hlavně o sebedůvěru ve vlastní vědomosti, připravenost a o otázku: „Opravdu nejsem stále tak připraven, abych zvládl přijímací zkoušky a tudíž musím využít dalších bonusových služeb, které jsou mi nabízeny?“ Při odpovědi: „ANO, nejsem připraven“ mám na výběr z docela široké nabídky online testů a kurzů, jak na výše zmíněných stránkách, tak v dalších studijních oblastech a oborech.

Služby Chytré Sovy se zdají být na úrovni, lákají jednak cenou za kurzy a druhak také jednoduchou formou provedení platby. Jsou ale dostatečně zajištěné, dávají takové záruky, které opravdu chceme?

Samouk už je znatelně dražší, přestože se snaží nalákat na akční nabídku, ovšem za tu cenu si člověk dovolí předpokládat zajištění služeb bez chyb, určité záruky apod. Proto pročtení obchodních podmínek jednotlivých webů je vcelku nezbytné!

Další varianty příprav na přijímačky

  • aktivně si vyhledejte nejvhodnější online testy šité co nejvíc na míru
  • zkuste výukové CD
  • zapište se do některého z klasických přípravných kurzů, kdy se ovšem cena pohybuje okolo 4000…
  • vypůjčte si starou dobrou klasickou knihu testů

Ale hlavně, nestresujte se, den před zkouškami běžte na výlet nebo procházku, důvěřujte vlastním vědomostem, buďte k sobě upřímní a nenakládejte si příliš mnoho náročných studijních břemen! Chce to klid…

Autor článku

Markéta Zajíčková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT