Máte důchodový věk? Přesto nemusíte mít penzi

23.05.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Stejně jako se v Česku zvyšuje důchodový věk, zvyšuje se i potřebná doba pojištění, kterou musí žadatel o důchod získat, aby splnil podmínky pro přiznání důchodu.

K přiznání důchodu je zapotřebí splnit dvě podmínky. Pouze dosáhnutí důchodového věku neznamená automatické přiznání důchodu. Pro přiznání důchodu je nutné splnit i podmínku doby pojištění. Právě doba pojištění se zvyšuje, v budoucnu bude přibývat občanů, kterým nebude důchod přiznán.

Stejně jako se v Česku zvyšuje důchodový věk, zvyšuje se i potřebná doba pojištění, kterou musí žadatel o důchod získat, aby splnil podmínky pro přiznání důchodu. Doba pojištění se každoročně zvyšuje o jeden rok. Žadatelé o starobní nebo předčasý důchod v roce 2011 musí získat 27 let pojištění. Po roce 2018 bude zapotřebí získat 35 let pojištění. Tato hranice však nemusí být konečná, protože ve většině západoevropských zemí je zapotřebí získat dokonce 40 let pojištění. Zvyšování potřebné doby pojištění přitom znamená, že splnit podmínky pro přiznání důchodu bude rok od roku těžší a bude přibývat počet občanů, kterým bude žádost o důchod zamítnuta.


Dnešním studentům se nepočítá studium


Nejenom, že se zvyšuje doba pojištění, ale současně se od roku 2010 nezapočítává doba studia do doby pojištění. Studium do 26 let věku, při splnění zákonných podmínek dle zákona o důchodovém pojištění, se do roku 2009 započítává z 80 %. Dnešní studenti tedy budou muset jednak získat delší dobu pojištění a současně se jim nebude započítávat studium od ledna 2010.


Jak se započítává doba evidence na úřadu práce?


Doba evidence na úřadu práce se započítává do doby pojištění v omezeném rozsahu. Dle § 5 zákona o důchodovém pojištění se do doby pojištění občanovi započítává doba v evidenci úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání po dobu, po kterou mu náleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, a v rozsahu nejvýše tří let též po dobu, po kterou jim tato podpora v nezaměstnanosti nebo rekvalifikaci nenáleží, s tím, že tato doba tří let se zjištuje zpětně od dne vzniku nároku na důchod. Doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením 55 let, se do ní započítává v rozsahu nejvýše jednoho roku.


Řešením je i dobrovolné pojištění


Každý občan by si měl již v průběhu produktivního života hlídat svoji dobu pojištění. Zatímco v minulosti stačilo získat 25 let pojištění a seznam náhradních dob pojištění byl poměrně rozsáhlý, v budoucnosti to bude mnohem složitější. Pravděpodobně se v příštích letech dočkáme dalšího omezování náhradních dob pojištění, např. započítávání evidence na úřadu práce. V některých vyspělých zemích se již nyní doba evidence na úřadu práce do doby pojištění nezapočítává. Proto je vhodné již v produktivním věku si chybějící dobu pojištění „dopojistit“. Při splnění zákonných podmínek si lze totiž platit dobrovolné důchodové pojištění. V roce 2011 činí dobrovolné důchodové pojištění 1 732 Kč měsíčně.


Když chybí doba pojištění?


V případě, že žadateli o starobní důchod chybí doba pojištění při dosažení důchodového věku, tak nemá nárok na přiznání důchodu. Nepřiznání důchodu znamená, že bude občan odkázán na sociální dávky. Důchod však může být přiznán později, při splnění zákonných podmínek.


  • Praktický příklad
    Paní Nováková dosáhla koncem dubna 2011 důchodového věku, ale získala pouze 26,5 let pojištění. Paní Nováková bude tedy ještě půl roku pracovat. Podmínku doby pojištění 27 let tedy splní koncem října 2011. Do důchodu tedy bude muset paní Nováková „nedobrovolně“ odejít o půl roku později než je její skutečný důchodový věk.

Chybějící doba pojištění se dá i zpětně dopojistit. Musí však být splněny zákonné podmínky. Doba evidence na úřadu práce nebo studium se dá však dopojistit i zpětně bez časového omezení. Dobrovolné důchodové pojištění je však nutné doplatit před podáním žádosti o důchod.


  • Paní Nováková nesplnila dobu pojištění, protože byla v produktivním životě několikrát v evidenci úřadu práce a tato doba se paní Novákové nezapočítala v plném rozsahu. Paní Nováková si tedy může chybějící dobu pojištění v délce 6 měsíců dopojistit. Mohla tedy v lednu roku 2011 zaplatit na dobrovolném důchodovém pojištění 10 392 Kč (6 x 1 732 Kč) a mohla odejít do důchodu koncem dubna 2011. Protože paní Nováková mohla však nadále vykonávat svoji práci, tak se rozhodla pro první variantu a pracovala ještě šest měsíců. V tomto případě totiž získala další rok pojištění navíc (27 let místo 26 let), což ji zvýší i výslednou penzi. Doba pojištění se totiž při výpočtu důchodu počítá v celých letech. Každý rok doby pojištění přitom zvyšuje procentní část penze o 1,5 %.  

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY