Prosperity Index: Jak se žije v Česku?

27.05.2011 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nejlépe se dle studie The Lagatum Institute žije v Norsku. Každoročně sestavovaný „Prosperity Index“ hodnotí nejenom ekonomickou vyspělost, ale i kvalitu života občanů. V Česku se žije dobře, za rok 2010 nám patří 24. místo na světě.

Za rok 2010 bylo hodnoceno 110 zemí světa dle 79 různých ukazatelů. Data jsou čerpány od nejvýznamnějších mezinárodních institucí jako WTO, Světová banka, OECD a další. Výsledný index zohledňuje výsledky daných zemí ve všech sledovaných ukazatelích kombinující blahobyt občanů nejenom po materiální stránce, ale hodnocena je i úroveň země po zdravotní a sociální stránce, přístup občanů ke vzdělání a samozřejmě míra osobní svobody. Nejlépe se žije občanům v Evropské unii, vždyť v první dvacítce je hned deset členských zemí EU.


Skandinávci jsou nejzdravější


Mimo ekonomická hlediska jako je průměrná výše příjmu občanů v paritě kupní síly, míra nezaměstnanosti, hrubý domácí produkt na jednoho obyvatele, otevřenost domácí ekonomiky a další je hodnocena i kvalita života (např. očekávaná délka života, počet vysokoškoláků, životní prostředí, osobní svoboda, korupce a další).

Tyto aspekty jsou velmi důležité, protože spokojený člověk potřebuje být zdravý, mít čas na své koníčky a cítit se svobodně. Nejvyšší očekávaná délka života je v nejbohatších zemích světa. Demografický údaj naděje dožití (střední délka života) vyjadřuje, kolik v průměru roků se dožije novorozenec za předpokladu, že se během jeho života nezmění řád vymírání a další sledované demografické ukazatele. Dle každoročně publikované zprávy CIA „The World Factbook“ je naděje dožijí v Česku 61. nejvyšší na světě (z 224. zemí). Naděje dožití je v Česku 76,8 let. Očekávaná délka dožití je v EU nejvyšší ve Skandinávských zemích, Francii, Švédsku, Itáli a Španělsku. Nejnižší je v Pobalstkých zemích, Bulharsku a Rumunsku (až o deset let).

Ve Skandinávii je dlouhověkost připisována velice kvalitní lékařské péči a zdravému životnímu stylu Seveřanů. Jižané si zase tolik nepřipouští stres, více se baví, tančí a smějí. I v EU platí, že bohatí jsou v průměru zdravější a žijí déle. Nezaměstnaní stráví za rok v nemocnici dvojnásobně delší dobu než pracující. Evropan pobírající nadprůměrnou mzdu se cítí zdravotně v pořádku z 60 %, zatímco s podprůměrnou mzdou z necelých 40 %.


Proč je Norsko první?


Norsko je hospodářsky vyspělá země, dle vykázaného HDP na jednoho obyvatele ji v posledních letech vždy patří druhé místo v celé Evropě (po Lucembursku). Průměrná hrubá roční mzda za rok 2009 byla 457 822 norských korun (4 695 € měsíčně), což je nejvíce na světě. Norové členství v Evropské unii již dvakrát odmítli v referendu (v letech 1972 a 1994). Norsko je stabilní hospodářsky rostoucí země s nízkou inflací, nezaměstnaností a vzdělaným obyvatelstvem. Krize příliš trh práce nezasáhla, míra nezaměstnanosti je během posledních dvou let nejnižší ze všech členských zemí OECD a jako v jediné zemi je pod 4% hranicí. Všechny prestižní agentury hodnotí Norsko jako jednu z nejbezpečnějších zemí pro případné investování. Norská infrastruktura je na špičkové úrovni a je inspirací pro mnoho zemí světa, je rozvíjena citlivě s ohledem na životní prostředí, které je v Norsku pečlivě hlídáno.


Česko = 24. místo


V hodnocení 110 zemí světa patří za rok 2010 Česku 24. místo (13. místo z členských zemí EU). Až za námi tak skončily např. tyto země:  Itálie, Portugalsko, Řecko či naši sousedé Polsko a Slovensko. Česko tak obstojí i v porovnání s nejvyspělejšími zeměmi světa. V Česku je dokonce nejméně sociálně vyloučených občanů a nejnižší míra chudoby. Zvyšuje se očekávaná délka života a domácí ekonomika patřila v posledních deseti letech k nejrychleji rostoucím ekonomikám světa.  V Česku se např. zvyšovaly reálné mzdy i během krize, v mnoha vyspělých zemích světa přitom mzdy reálně klesly.

Tabulka: Legatum Prosperity Index 2010

Pořadí Země
1 Norsko
2 Dánsko
3 Finsko
4 Austrálie 
5 Nový Zéland
6 Švédsko
7 Kanada
8 Švýcarsko
9 Nizozemí
10 USA 
11 Belgie
12 Singapur
13 Japonsko
14 Francie
15 Slovinsko
16 Hongkong 
17 Čína
18 Španělsko
19 Česko
20 Itálie
21 Portugalsko
22 Korea 
23 Uruguay
24 Polsko
25 Spojené Arabské Emiráty

Pramen: Legatum Institute

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU