Zetor loni vydělal 115,7 milionu a vymanil se ze ztráty

19.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. května (ČTK) - Čistý zisk výrobce traktorů Zetor Group za loňský rok činil 115,7 milionu korun. V minulých letech byla skupina ve ztrátě. Tržby z prodeje traktorů a traktorových komponentů dosáhly 3,6 miliardy korun. V porovnání s hospodařením skupiny v roce 2009, kdy tržby činily 3,4 miliardy korun, je to nárůst o osm procent. Zástupci firmy to dnes řekli novinářům na tiskové konferenci v Brně, kde zveřejnili konsolidované hospodářské výsledky.

Loni vyrobil Zetor 4492 traktorů včetně traktorových komponentů a prodal 4860 traktorů včetně traktorových komponentů. Ze všech prodaných traktorů bylo pouze 34 kusů traktorů identických. "Auditované hospodářské výsledky za rok 2010 nasvědčují tomu, že restrukturalizační opatření přijatá v loňském roce pozitivně ovlivnily výsledky hospodaření celé skupiny," uvedl Martin Blaškovič, předseda představenstva ZETOR TRACTORS a.s. Tisková konference, na které výsledky zveřejnil, se dnes konala i k oslavám 65. výročí založení společnosti a zahájení výroby traktorů Zetor.

Na letošní rok firma plánuje investice ve výši 113 milionů korun. Přibližně 32 milionů dá do strojového parku na šikmé a eloidní ozubení. Další finance vyčlenil Zetor na zahájení výstavby nové traktorové zkušebny brzd. Firma chce snižovat i energetickou náročnost podniku.

Loni se Zetor vrátil zpět na některé trhy. Obnovil kontrakt s Irákem, letos tam expedoval 50 kusů traktorů. Firma zde v minulosti měla svou montovnu. O traktory Zetor je v Iráku zájem. Jezdí jich tu dnes kolem 60.000. Mezi nová teritoria patří Litva, Makedonie, Srbsko, Turecko, Alžírsko, JAR či Gruzie. Úspěchem je zdvojnásobení dodávek do Brazílie, která se stala pro Zetor předním odběratelem.

Podle Blaškoviče je ale pro Zetor rozhodujícím regionem střední Evropa. Daří se mu tradičně i v Irsku a Británii. Blaškovič dnes uvedl, že firma svůj podíl na trhu v době krize navýšila. "Trhy, na kterých jsme závislí, šly ale dolů," uvedl. Krize podle něj přinesla pád obratu kolem 40 procent. "Znamenalo to jít hluboko do rezerv a snížení počtu pracovníků," uvedl Blaškovič.

Zetor chce do budoucna vyrábět nový model traktoru Maxterra. Model je již vyvinut. Sériovou výrobu zastavila krize. "Do roku 2014 jej chceme zavést do výroby," uvedl Blaškovič. Podle něj firma aktuálně plánuje strategii na další roky. Cílem je v budoucnu vyrábět kolem 10.000 traktorů ročně a dostat se na hranici středních evropských výrobců.

Zetor patří k firmám, které citelně pocítily vliv globální ekonomické krize. Kvůli krizi loni několik měsíců vyráběl pouze čtyři dny v týdnu. Produkci traktorů omezil i na přelomu roku. Média v této souvislosti spekulovala o nedostatku zakázek. Firma to odmítla. Skupina Zetor Group zaměstnávala ke konci roku 2010 celkem 744 zaměstnanců. Zvyšování jejich počtu bude podle Blaškoviče minimální. Zetor uvažuje o náboru výzkumníků, případně posílení obchodníků. Počet dělníků je podle něj saturován.

Skupina k loňskému 1. říjnu dokončila plánovanou fúzi společností Zetor Tractors a.s., Zetor Trade, s.r.o. a ZETOR P.D.C., a.s. do nástupnické společnosti Zetor Tractors a.s. V roce 2009 skupina hospodařila se ztrátou. Zetor Tractors byl ve ztrátě 275 milionů korun, Zetor Trade vykázal ztrátu 344,8 mil. korun, Zetor P.D.C. byl v zisku 1,7 mil. korun. Celkové předloňské výsledky za celou skupinu firma neuvedla.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK