Studujte orientální jazyky! Možná to jde i na vaší škole

23.05.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Země Dálného východu jsou ekonomicky i kulturně stále důležitější, a tak se při studiu prakticky jakéhokoli oboru vyplatí některý jazyk východní Asie znát. Možná je právě na své škole můžete studovat zcela zadarmo nebo za nižší částku než u jazykových škol a soukromých lektorů. Poradíme vám, kde je to možné.

ČVUT reaguje na zájem studentů

Na Českém vysokém učení technickém si můžete zapsat čínštinu a japonštinu. Jazyky učí externisté a výuka se neobejde bez poplatků, za semestr dají studenti dva tisíce korun. To je však oproti specializovaným jazykovým školám výrazně méně – tam byste zaplatili za semestr výuky kolem pěti tisíc korun.

Studenti si kurzy většinou pochvalují a považují je za přínosné často nejen jako potenciálně užitečný koníček, ale i přímo ve svém budoucím pracovním uplatnění. Čínská ekonomika stále rychle roste a značný podíl na tom mají právě technické obory, přestože v této oblasti zatím co do kvality i množství inovací vedou ve východní Asii spíše Japonsko a Korea. Ať už si tedy na ČVUT člověk zapíše čínštinu nebo japonštinu, neprohloupí a možná díky tomu i pracovně pozná větší kus světa.

Také VŠE nabízí výuku – ale pro nemnoho lidí

Na VŠE je situace o něco lepší – můžete si tam zapsat volitelný čtyřsemestrální kurz čínštiny, za který nemusíte nic platit. O kurz je však enormní zájem, takže se nedostane zdaleka na každého. I tento předmět je poměrně oblíbený – člověk s ekonomickým vzděláním a znalostí čínštiny se může stát výborným obchodním tlumočníkem, reprezentantem evropské firmy v Asii nebo naopak čínské firmy zde v Evropě.

Stále více jsou také potřeba překlady z čínštiny do angličtiny (či jiného evropského jazyka) a naopak; jedná-li se o odbornou čínštinu, je znalost ekonomie nespornou výhodou a zakázek na překlad bude do budoucna pravděpodobně stále přibývat.

Ústav dálného východu UK

Univerzita Karlova nabízí stejně jako Masarykova Univerzita a Univerzita Palackého přímo studium sinologie. Existují však mají i alternativy pro studenty jiných oborů. Na Masarykově univerzitě se čínsky můžete učit i při studiu religionistiky; Palackého univerzita zase spolupracuje s Konfuciovou akademií a kurzy čínštiny jsou přístupné studentům všech oborů, i když se za ně musí platit. I zdejší kurzy jsou mezi studenty poměrně hodně oblíbené.

Ústav dálného východu UK zašel dál a nabízí jednou za dva roky čtyřsemestrální kurzy dokonce hned čtyř orientálních jazyků – čínštiny, japonštiny, korejštiny a vietnamštiny – zdarma pro studenty celé UK. O výuku je obrovský zájem. Výhodou je i to, že za splnění zápočtu či zkoušky získáte kredity, které se započtou do vašeho stávajícího studia na UK – místo svých oborových volitelných předmětů se tedy můžete i začít učit nový jazyk. Hodit se vám může prakticky kdekoli.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT