Vyznejte se ve studentských půjčkách

25.05.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Docela dávno jsou doby, kdy si půjčit v bance mohl především ten, kdo na to aspoň trochu měl a kdo měl jistý příjem. V dnešní době dostávají šanci na půjčku u bank i studenti, kteří stálým příjmem často nedisponují.

Není podmínkou něčím ručit. Banky zjistily, jak efektivně z dlužníků peníze dostat, když se jim nedaří splatit půjčku a tak si také z půjček pro studenty udělaly pěkný „byznys“… Nicméně nejsou k dispozici pouze banky, variant na získání půjčky je mnoho. Otázka je, jak výhodná může být půjčka pro studenta?

Nejběžnější formy studentských půjček u nás – kontokorent a studentská půjčka

Rozdíl mezi oběma půjčkami bývá takový, že kontokorent se považuje za krátkodobou půjčku s možným mínusem zpravidla do 20 000 Kč a téměř každá banka jej nabízí k běžnému účtu, který si student u dané instituce zavede. Oproti tomu studentská půjčka bývá dlouhodobá a nabízí ji pouze některé z bank s tím, že výše finančních prostředků bývá o dost vyšší.

Porovnejte si tabulky a zjistěte, který by byl ten váš…


VÝŠE KONTOKORENTU (v Kč) VYROVNÁNÍ KONTOKORENTU ROČNÍ ÚROKOVÁ SAZBA (v %)
Č. Spořitelna 25 000 do 1 roku 18,90
ČSOB 20 000 do 1 roku 17,90
Raiffeisen Bank 5 000 – 150 000 do 1 roku 21,90
Poštovní Spořitelna* 100 000 1x během 6 měsíců 16,9

* u běžného účtu ERA

* nemá-li student vlastní příjem


UniCredit Bank KB - Gaudeamus Česká spořitelna
RUČITEL ANO ANO* ANO
MAX. ČÁSTKA V KČ do 150 tisíc do 600 tisíc do 300 tisíc
SPLATNOST 1 - 10 let až 10 let 1 - 10 let
ÚROKOVÁ SAZBA V % od 10,30 7,15 - 14 8,9

Ať už jste z nějakého důvodu zaujati právě kontokorentem, máte příležitost si přečíst květnový článek zaměřující se podrobněji na úskalí tohoto přečerpání: Pozor na kontokorent! Které půjčky jsou vlastně výhodné?

Má to cenu?

Student může využít možnosti odložení splácení, ale studentské půjčky ho vyjdou draze! Suma, kterou bude splácet, se může vyšplhat i přes 150 % částky půjčené. Rozmyslete se proto pořádně, jak moc potřebujete půjčit od banky a hlavně si přečtěte její podmínky! Takové plus jako třešnička na dortu - dobrá je možnost například mimořádného splacení půjčky před dobou splatnosti.

Kouzelná ekonomická formulka RPSN umí pěkně čarovat!

Touto důležitou formulkou zjistíte, jak výhodná může být půjčka právě pro Vás… RPSN alias roční procentní sazba nákladů je číslo, které má umožnit zájemci o půjčky RPSN lépe vyhodnotit výhodnost nebo nevýhodnost poskytovaného úvěru. Udává totiž kolik vás bude půjčka stát. Protože je v této sazbě zahrnut jak úrok, tak i další náklady spojené s půjčkou, máte tak možnost porovnat jednotlivé varianty na základě srovnatelného ukazatele, tedy RPSN.

Jak prolomit RPSN kouzlo? Zapamatujte si, že platí toto: „Čím je ukazatel půjček RPSN vyšší, tím pro Vás bude úvěr dražší.“ Výpočet půjčky RPSN lze provést například pomocí RPSN kalkulačky na internetu. Navíc přidáním koeficientu navýšení zjistíte, kolik zaplatíte navíc!

Co znamená studentská půjčka v Čechách, neznamená to samé v zahraničí!

V zahraničí, pravidla na západě, mají zkušenost s tím, co opravdu znamená studentská půjčka. Jeden z důvodů je ten, že na západě se běžně platí za studia a proto se tamní ekonomika rozhodla nesedřít kůži ze studentů, ale nenechat jim samozřejmě nic zadarmo! Jak jinak… To by byla sama proti sobě.

V posledních letech se v ČR chystá reforma školství, kde hlavním strašákem je právě zavedení školného. Na základě toho se politici snaží neotrávit studenty natolik, aby jim nakonec demonstrativně nenaházeli rajčata na hlavy a proto do reformy zařadili „opravdové studentské půjčky“, které se nedají příliš srovnávat s těmi bankovními. Dá se říct, že by mohly být opravdu výhodné! Kolem roku 2012 by mohl být vládou zavedený systém studentských půjček, grantů a spoření. Ale kdo ví, jak to celé dopadne…

V Čechách se za studentskou půjčku zatím považuje kontokorent, případně kreditní karta a nebo dosti vysoce úročená hotovost. V zahraničí používají studentské půjčky se státní podporou, kdy stát zajišťuje půjčku proti nesplácení. V takovém případě jsou tyto půjčky levnější a dostupnější než ty klasické.

Soutěž o bezúročnou půjčku? Ano… Nebo raději babička?

Získat bezúročnou půjčku je asi spíš sen než skutečnost... A možná právě proto pár důvtipných podnikavců nabízí možnost získat peníze jakousi „dražbou“ půjček! Je to docela úsměvné a kdo ví, jaký to má háček? Minimálně ten, že tu půjčku prostě „nevydražíte“… RPSN je prý 0% a velké gratulace dostanete, když se Vám podaří půjčku vybojovat. Předtím si ale opravdu přečtěte všeobecné podmínky a všechny „mini informace“, které se na takovém webu nacházejí!

Z pravidla se tato forma půjček týká spíš pracujících nebo státu než studentů.
Nicméně, jestli máte movitou babičku nebo by byla tak hodná teta z města a strejda ze vsi, poproste právě je ve vší počestnosti a slušnosti… Protože rodina může zajistit rozumnou domluvu a kompromisně přistoupit na požadavky obou stran. Teoreticky stačí sepsaná smlouva a poctivost ve splácení…

POZOR na podvodné nabídky

Důležité je dát pozor na „vykuky“, kteří často nabízí „výhodnou“ nevýhodnou půjčku ihned, rychle, bez ručitele, nabídne závratnou částku všem, včetně studentů… Většinou inzerát vypadá lehce podezřele, může obsahovat množství superlativů, dávat důraz na největší výhodnost, ale i opačně apod. Často se může vyskytovat určitý druh manipulace. Třeba i přímé věty, oslovení. Také zpravidla mívá tolik peněz na reklamu a umisťuje ji, kde to je jen možné!

Jednou ze zajímavých možností, jak být upozorněn při hledání výhodných půjček na internetu na podezřelejší stránky, je mít doplněk v prohlížeči, který ukazuje míru podezřelosti daných stránek. Pro příklad u Opery se tento doplněk nazývá WOT.
Také nezapomeňte dávat pozor na kouzelné RPSN a podmínky, které půjčující určuje…

Autor článku

Markéta Zajíčková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT