Co pro nás znamená stres a jak na něj?

27.05.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Zatímco léto ještě čeká za dveřmi, jaro již máme v plném proudu a s ním nejen začínající zkouškové období a maturity, ale i stres. Jak se s ním poprat?

Stres – odkud pochází?

Slovo stres pochází z latinského výrazu „strictus“ – přitažený, napjatý, napnutý.

Stres nás doprovází jako věrný sluha celý život. Můžeme se setkat se dvěma typy stresu - pozitivním tzv. eustres (je velice důležitý, jelikož nám dává křídla, kreativitu, vitalitu) a negativním – tzv. distres (vzniká tehdy, když se pro nás to, co děláme stává nesnesitelnou a nepřehlednou zátěží). Jak už je z předchozích vět patrné, škodlivý a nebezpečný je pro nás druhý typ. Čím častěji a intenzivněji se vyskytuje, tím větší ohrožení pro nás představuje – a to nejen po stránce psychické, ale i fyzické.

Stres a jeho následky

Stresem a jeho následky se v posledních letech zabýval Univ.-Profes. - DDr. Huber (celosvětově známý jako odborník na hormony, vystudoval teologii a medicínu).

Permanentní stres může způsobit v těle člověka velké škody, neboť napadá membrány nervových a mozkových buněk. Typickým důkazem toho je, že ve stresových situacích dochází k poruchám koncentrace a může způsobit diabetes

Na základě studie na Univerzitě v Tel Avivu v Izraeli vyplynulo, že ženy a muži reagují na stresovou zátěž naprosto odlišně:

  • U mužů stres zvyšuje riziko depresí, které pak následně ohrožují srdce a krevní oběh.
  • U žen dochází v první řadě k velkému vyčerpání. Pro ně je nebezpečný brun-out syndrom, v konečném důsledku je ohroženo i srdce a krevní oběh.

Pět zásad pro vybudování odolnosti vůči stresu

Se stresem bychom si neměli zahrávat a jak se mu tedy nejlépe ubránit? Začněme tím, že si vybudujeme odolnost vůči stresu. Seznamte se s pěti zásadami od Univ.-Prof. DDr. Hubera:

1. Učení

Slovo učení znamená psychické rozptýlení. Je známo, že učení představuje dobrý pomocný prostředek proti stárnutí mozku. Díky němu zůstávají neurony aktivní a je stimulován jejich metabolizmus. Duševní aktivita přestavuje léčebný prostředek proti hněvu a stresu.

2. Fyzická aktivita

Sport představuje ochranu před stresem. Kromě toho jsou při něm také produkovány hormony štěstí.

3. Smích

Smích a dobrá nálada mají relaxační účinky a pomáhají organizmu vytvořit si vnitřní sílu proti vlivům stresu.

4. Láska

Láska znamená náklonnost, něžnost, bezpečí v rodině. To všechno přispívá k odolnosti vůči stresu.

5. Lecitin

Lecitin je látka tukové povahy, která se vyskytuje ve všech našich buňkách. Představuje silnou zbraň proti stresu a jeho důsledkům."

20 způsobů, jak se zbavit stresu

Budování odolnosti vůči stresu není jednodenní záležitostí, je to něco, čemu se musíme učit. Je tedy naprosto přirozené, že během našeho „učení“ na nás dopadne stres, a proto je důležité znát kroky, jak se jej zbavit. Podívejme se na 20 zaručených tipů:

  1. Vyvarujte se hluku a prudkého světla.
  2. Praktikujte autogenní trénink, relaxační cvičení.
  3. Pijte alkohol pouze v malém množství, naprosto omezte kouření.
  4. Večer odpočívejte raději s knihou než u televize.
  5. Pijte pravidelně a dostatek vody.
  6. Zredukujte nadváhu.
  7. Co nejčastěji uvolňujte svaly
  8. Ráno si sestavte seznam úkolů, které máte vyřídit – stanovujte si u nich priority.
  9. Po probuzení se pět minut natahujte a protahujte v posteli.
  10. Snídejte celozrnné vločky a banány – díky svým obsahovým látkám obzvláště účinně odbourávají stres.
  11. Užívejte si aromaterapii. Uklidňující účinky má obzvláště levandulový olej.
  12. Častěji říkejte ne.
  13. Rozdělte si velké úkoly na malé.
  14. Mluvte s přítelem či přítelkyní o zklamáních nebo úspěších.
  15. Psaním deníku nebo dopisů může přispět k vnitřní rovnováze a snížit napětí.
  16. Měli byste se snažit myslet pozitivně. To se pochopitelně snadno řekne, ale už společnost lidí, kteří vyzařují optimismus, způsobuje zázraky.
  17. Všechno, co rádi děláte rádi a s potěšením, přispívá k odbourávání stresu – četba, provozování hudby, tanec, zpěv, ruční práce, práce se zvířaty atd.
  18. Namísto tří velkých jídel snězte raději pět malých. Menší porce zatěžují žaludek a jiné trávicí orgány méně a hlava zůstává „čistší“.
  19. Měli byste dbát na dostatečný přísun hořčíku. Hodně hořčíku obsahují celozrnné výrobky, přírodní rýže, sójové výrobky a ořechy.
  20. Smiřte se s tím, že na každou situaci můžete kontrolovat.

Nezapomínejte, že stres je zcela individuální záležitost. Co je pro jednoho mraveniště, může být pro druhého Mount Everest.

Více o stresu naleznete například v publikaci, jež byla pro tento článek zdrojem: 30 způsobů jak se zbavit stresu. Johannes Huber, Hademar Bankhofer, Ewan Hewson

Autor článku

Andrea Papoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT