Případ pokut pro mobilní operátory se vrací před brněnský soud

30.05.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 30. května (ČTK) - Případ milionových pokut pro mobilní operátory T-Mobile a Vodafone bude potřetí řešit Krajský soud v Brně. Sankce 4,5 milionu pro Český Mobil (dnes Vodafone) a 12 milionů pro T-Mobile v roce 2004 uložil za zakázané dohody antimonopolní úřad. Krajský soud je ale opakovaně rušil. Jeho zatím poslední verdikt už neplatí. Zrušil jej Nejvyšší správní soud. ČTK to dnes zjistila z webu soudu. Odůvodnění NSS dosud nezveřejnil.

Za zakázané dohody vyměřil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) před lety ve dvou správních řízeních pokuty v souhrnné výši 44 milionů korun. Celkem 22 milionů korun musel zaplatit Eurotel (dnes Telefónica), 12 milionů T-Mobile a deset milionů korun Český Mobil, předchůdce Vodafone. Firmy pokuty zaplatily, ÚOHS jim je podle svého dřívějšího vyjádření následně vrátil.

Soud nejdříve sankce rušil pro údajnou nicotnost. Tvrdil, že ÚOHS nemá pravomoc případ zkoumat. Podle soudu byl oprávněn zkoumat smlouvy o propojení Český telekomunikační úřad a nikoliv ÚOHS. Tento verdikt Nejvyšší správní soud následně zrušil. Krajský soud ale opakovaně rozhodl proti ÚOHS. Také jeho druhý verdikt zrušil nyní NSS a případ vrátil před krajský soud.

Čeští mobilní operátoři před lety propojovali své sítě vždy pouze dvě mezi sebou, a ne prostřednictvím třetího operátora. To prý poškodilo zákazníky, kartelové dohody podle ÚOHS uměle zvýšily ceny přenosu telefonního signálu. Původní rozhodnutí ÚOHS tehdy operátory zaskočilo, odvolávali se na opačný názor telekomunikačního úřadu. Kompetenční spor řešil právě NSS. Rozhodl, že chování mobilních operátorů mohou posuzovat Český telekomunikační úřad i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK