Nepodceňujte bezpečnost u internetbankingu

06.06.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Uživatelé internetbankingu jsou mnohdy lehkovážní, přitom ale Internetbanking a zabezpečení tvoří neodlučnou dvojici. Výzkum Raiffeisenbank ukazuje, že se uživatelé ne vždy chovají bezpečně. Banky pro prevenci útoků hackerů dělají maximum, velká část zodpovědnosti je ale právě i na straně uživatelů.

Dobře utajené heslo je základ

Podle odborníků je jednou ze základních bezpečnostních zásad pamatovat si přístupové heslo do svého internetového bankovnictví, nemít ho nikde poznamenané a často ho měnit. To a mnohé další rady však někteří obyvatelé ČR příliš nedodržují.

  • Internetbanking aktivně využívá téměř 50 % respondentů průzkumu
  • Heslo si pamatuje 78 % uživatelů, 42 % z nich si ho vůbec nemění.
  • Našli se i respondenti, kteří uvedli, že heslo pro internetové bankovnictví mají napsané na počítači (4,3 %) a že pro správu účtu využívají počítače v knihovnách a internetových kavárnách (2,5 %).


Dbejte na bezpečnostní zásady

Odborníci uživatelům internetového bankovnictví doporučují dodržovat určité bezpečností zásady, díky nimž lze minimalizovat riziko zneužití účtu. Zejména byste měli důvěrné údaje, pokud si je zaznamenáváte, uchovávat na bezpečném místě, neprozrazovat je nikomu jinému, nesdělovat je po emailu ani sms a heslo nastavit tak, aby nebylo spojeno s osobními rysy. Ideální kombinací jsou číslice s malými a velkými písmeny. Elektronický klíč si bezpečně uložte a zadávejte ho jen do počítače, který je bezpečný a není veřejně přístupný. Heslo by si každý měl pravidelně měnit a pokud možno i pamatovat. Znalci nedoporučují využívat elektronického bankovnictví z internetových kaváren. Pokud je to nezbytně nutné, jste v zahraničí na dovolené nebo nemáte v danou chvíli jinou možnost, okamžitě si po přihlášení na osobním počítači heslo změňte.

Pozor na falešné webové stránky

Při zadávání přihlašovacích údajů si vždy zkontrolujte správnost adresy webové stránky. „Nezadávejte své osobní údaje a přístupová hesla nikam jinam než na stránky internetového bankovnictví své banky. V poslední době se hodně mluvilo o emailech, které byly zasílány klientům bank, kde tyto údaje měli pro údajnou kontrolu zadat. To nikdy nedělejte, neboť banky tímto způsobem s klienty nekomunikují,“ radí Ivo PechánekRaiffeisenbank. V neposlední řadě dbejte na zabezpečení počítače legálním firewallem, antivirem a anti-spywarem.

Proč aktualizovat své kontaktní údaje v bance

Banky v žádném případě v otázce bezpečnosti nezahálejí. Stále vytvářejí nové způsoby, jak internetové bankovnictví a veškeré transakce lépe hlídat a snížit riziko zneužití. Banky monitorují transakce svých klientů a ověřují ty, které se zdají být podezřelé.

Například Raiffeisenbank disponuje speciálním oddělením s pěti zaměstnanci, kteří 24 hodin denně monitorují transakce. To se pozitivně projevuje na počtu odhalených podezřelých transakcí – 90 % připadá na toto oddělení. Přibližně 10 % nahlásí lidé sami. Některé banky přesouvají monitoring mimo pracovní dobu na pracovníky call centra, kterým ale například během blokace karet, což je jejich hlavní specializací, může něco důležitého uniknout. V případě, že banka zpozoruje podezřelou transakci, klientovi volá, píše sms nebo email.

Proto si hlídejte, aby v bance na vás v ždy měli aktuální kontaktní údaje. „Občas se stane, že někoho na uvedených kontaktech nezastihneme. V tomto případě naši pracovníci kartu pro jistotu zablokují. Klienti následně mohou zavolat na číslo uvedené na kartě, zjistit, co se stalo a kartu si nechat odblokovat vždy pro konkrétní platbu,“ vysvětluje Radek Komanický z Raiffeisenbank.

Jiný kraj jiný mrav - obliba využití internetbankingu se liší podle krajů

Z výzkumu Raiffeisenbank vyplynulo nejenom to, že uživatelé internetbankingu se mnohdy chovají lehkovážně, ale také že obliba využití internetbankingu se liší podle krajů, pohlaví i věku.

  • Internetové bankovnictví je nejvíce oblíbené na Olomoucku (59 % respondentů), naproti tomu v Plzeňském kraji ho využívá jen necelá třetina dotázaných. Pro správu svého účtu prostřednictvím internetbankingu používají lidé převážně domácí osobní počítač. Nejvíce v Ústeckém kraji - 91 % a naopak nejméně v Plzeňském kraji - jen 50 %.
  • I přes varování odborníků využívá pro správu svého účtu počítače v knihovnách a internetových kavárnách celá pětina obyvatel Plzeňského kraje, 18 % z Libereckého a 13 % z Královéhradeckého kraje.
  • Při uchovávání přístupového hesla jen 36 % dotázaných na Pardubicku spoléhá na svojí paměť, což je o polovinu méně než např. v Olomouckém kraji. Navíc si ho téměř třetina z nich zapisuje do diáře nebo zápisníku.
  • Téměř dvě třetiny obyvatel Zlínského kraje si vůbec heslo nemění, čímž převyšují celorepublikový průměr o více než 20 %.

Trendy ve zneužití internetbankingu

  • V USA je rozšířen tzv. skimming (podvodné jednání, kdy padělatelé kreditních karet kopírují údaje z magnetického proužku a následně je nahrají na padělanou kartu). V Evropě jde spíše o hackery soustřeďující se na internet.
  • Hackeři se zaměřují hlavně na karty Gold, Silver a Premium, které zpravidla mívají nastavené vysoké limity.
  • Podvodníci pocházejí nejčastěji z Číny.
  • Specializují se převážně na krádeže menších částek, aby se na to hned nepřišlo, a často to majitelé účtů ani nepoznají.
  • 2 typy útoků na domácí počítač:
    1. Podvodné emaily snažící se z vás vymámit přihlašovací údaje k vašemu účtu, pomocí reálně vypadajících stránek internetového bankovnictví.
    2. Crimework neboli viry a škodlivé kódy, které se sami při prohlížení určitých stránek nainstalují na váš počítač a následně odposlouchávají hesla.

Autor článku

Lukáš Pololáník  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT