Správa a údržba silnic Jihočeského kraje dostala pokutu 60.000 Kč

07.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 7. června (ČTK) - Správa a údržba silnic Jihočeského kraje dostala od antimonopolního úřadu pokutu 60.000 korun za chyby v tendru na průtah obcí Údolí u Nových Hradů na Českobudějovicku. Pokuta je pravomocná, Správa a údržba silnic Jihočeského kraje se proti ní neodvolala. ČTK to zjistila z webu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Antimonopolní úřad se případem začal zabývat v říjnu loňského roku. V aktuálním rozhodnutí konstatoval, že Správa a údržba silnic Jihočeského kraje porušila zákon o veřejných zakázkách, když písemnou výzvu k podání nabídek nezveřejnila vhodným způsobem. Konkrétně zkrátila lhůtu, po kterou má být vyvěšena, o pět dní. Podle ÚOHS tento postup mohl podstatně ovlivnit výběr vítěze tendru.

"Spácháním správního deliktu došlo k omezení okruhu potenciálních uchazečů, kteří se o zahájení zjednodušeného podlimitního řízení mohli dovědět. Postup zadavatele tak nebyl dostatečně transparentní," uvedl v rozhodnutí místopředseda ÚOHS Kamil Rudolecký.

Správa a údržba silnic Jihočeského kraje zakázku vypsala v roce 2009. Do soutěže se přihlásilo šest firem. Zadavatel vybral jako nejvýhodnější nabídku společnosti Eurovia CS. Vyhrála s nabídkou 15 milionů korun včetně DPH.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK