Do dvou let vyroste nový areál Pedagogické fakulty UP. Současná budova se dočká nového pláště ještě letos

08.06.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci zahájí v letních měsících dvě velké stavební akce. První z nich je výstavba nového křídla ve dvorním traktu hlavní budovy fakulty na Žižkově náměstí. Fakulta mezi lety 2011 a 2013 vybuduje výzkumně- vzdělávací areál o celkové ploše 5 304 m2. Současně s dlouho očekávanou dostavbou odstartuje i rozsahem menší stavební akce, díky níž získá stávající budova energeticky úspornou fasádu a nová okna.

Projekt Výzkumně vzdělávacího areálu Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, připravovaný již od roku 2006, naplňuje dlouholeté snahy o vytvoření důstojného a inspirujícího prostředí pro vzdělávání, vědu i výzkum ve spojení s přípravou budoucích učitelů a dalších odborníků pro oblast školství. Nově vybudované učebny a odborně specializované a vývojové laboratoře umožní prohloubení výzkumu v oblasti speciálněpedagogické, pedagogické i oborově didaktické. Projekt pomůže rozšířit výzkumné zaměření fakulty v oblasti nových vzdělávacích a informačních technologií, v oblasti kybergroomingu či kybermobbyingu, ale i biologické systematiky, ekologie a biodiverzity. Součástí areálu je i plánované výzkumné centrum akcentující výzkum moderních technologií pro usnadnění integrace a vzdělávání osob s handicapem.

Položením základního kamene získává naše vize moderního vzdělávacího a vědecko-výzkumného areálu, ve kterém se bude snoubit kvalitní příprava budoucích učitelů a dalších odborníků s vědeckou a výzkumnou prací, konečně reálnou podobu,“ potěšilo děkanku Pedagogické fakulty UP prof. Libuši Ludíkovou. „Celý projekt, který byl oficiálně zahájen již 1. května 2011 a jehož ukončení je stanoveno na 31. prosince roku 2013, bude stát bezmála 300 milionů korun. Zdroje Evropské unie pokryjí přes 250 milionů, zbytek rozpočtu bude hrazen ze státního rozpočtu České republiky,“ připojila děkanka Ludíková.

Současně se zahájením výstavby nového areálu začne Univerzita Palackého realizovat další investiční akci, která výrazně ovlivní vzhled, ale především ekonomické parametry provozu budovy Pedagogické fakulty UP. Objekt se dočká zateplení obvodových stěn a výměny oken. Do budovy na Žižkově náměstí se fakulta narychlo přestěhovala v létě 1990, když ji převzala ve velmi špatném stavu po sovětské armádě. „Již v té době nevyhovovala nejen standardnímu pojetí vzdělávání, ale i požadavkům na vědeckou práci. I když prošla během let řadou nezbytných dílčích rekonstrukcí, stále nelze její stav považovat za optimální. Zateplení i výměna oken a dveří jsou naprosto nezbytné,“ řekl Čestmír Serafín, proděkan Pedagogické fakulty UP pro výstavbu a rozvoj.

Rekonstrukce stávající budovy fakulty je součástí souboru projektů „Energetické úspory UPOL 3“, kterým se Univerzita Palackého snaží snížit energetickou náročnost provozu objektů ve svém majetku a vylepšit jejich technický stav. Pro své záměry univerzita využívá dotací v rámci Operačního programu Životní prostředí. Stavební úpravy se již dotkly (anebo teprve dotknou) celkem patnácti budov.

Realizací všech plánovaných stavebních úprav získá Pedagogická fakulta UP adekvátní infrastrukturu pro výzkumné a pedagogické aktivity ve spojení s vývojem nových vzdělávacích technologií a výraznou podporou výzkumné a vývojové činnosti studentů a pedagogů. Fakulta se tak stane skutečným vědecko-výzkumným centrem olomouckého regionu v celoevropském výzkumném prostoru,“ dodala děkanka Libuše Ludíková.

Projekt Výzkumně vzdělávací areál Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci

Projekt je realizován v rámci Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI) a je druhým schváleným projektem Univerzity Palackého v rámci výzvy 1.4 OP VaVpI. Prvním se stal projekt Rozvoj infrastruktury pro výzkum a výuku na Lékařské fakultě UP s celkovou dotací téměř 800 milionů korun, zahájený již 1. února 2011. Univerzita Palackého patří dlouhodobě k nejúspěšnějším žadatelům mezi českými vysokými školami o dotační podporu v rámci OP VaVpI. Ve výzvě 1.2 programu uspěla již se dvěma projekty – Centrum regionu Haná pro biotechnologický a zemědělský výzkum (CRH) a Biomedicína pro regionální rozvoj a lidské zdroje (BIOMEDREG), ve výzvě 2.2 pak s projektem Regionální centrum pokročilých technologií a materiálů (RCPTM). Celková výše dotace těchto tří projektů dosahuje více než dvou a čtvrt miliardy korun.

  • Operační program Výzkum a vývoj pro inovace
  • Výzva 1.4: Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem
  • Datum zahájení projektu: 1.1.2009
  • Datum zahájení realizační fáze: 1. 5. 2011
  • Datum ukončení projektu: 31. 12. 2013
  • Celková dotace 299 776 952 korun.
  • příspěvek Evropské unie 254 810 409,20 korun
  • příspěvek státního rozpočtu České republiky 44 966 542,80 korun.

Rekonstrukce budovy Pedagogické fakulty v rámci souboru projektů Energetické úspory Univerzity Palackého – UPOL3

  • Operační program Životní prostředí
  • Datum zahájení projektu: 1. 6. 2011
  • Datum ukončení projektu: 31. 10. 2011
  • Stavební práce: Konstruktiva Konsit, a. s., Praha.
  • Technický dozor investora a koordinátora BOZP: Kanspo, s. r. o., Kroměříž
  • Celková dotace (4 objekty UP): 21 257 475 korun
  • Příspěvek UP 12 827 414 korun

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT