Tržby Sazky ze Sportky stouply proti minulému týdnu o čtvrtinu

09.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. června (ČTK) - Tržby loterijní společnosti Sazka v posledních dnech rostou a například ze středečního losování Sportky v porovnání s minulým týdnem vzrostly o 24 procent. Tržby za nedělní tah stouply o 37 procent . ČTK o tom dnes informovala mluvčí insolvenčního správce Josefa Cupky Lenka Tichá s tím, že tržby rostou i v jiných hrách. Sazka je v konkurzu od minulého pondělí, dnes se proti tomuto rozhodnutí odvolal předseda jejího představenstva Aleš Hušák.

Předseda Sdružení trafikantů a prodejců tisku Milan Ságner ČTK řekl, že podle jeho hrubého odhadu ze 1300 terminálů Sazky, které trafikanti v době finančních potíží společnosti vypnuli, jich nyní nefunguje již jen asi pětina. Celkem má Sazka přibližně 6500 terminálů. Nabídku společnosti PPF na převzetí pohledávek z kaucí za Sazkou využije podle něj nejméně 80 procent trafikantů. "Situace je ale nyní nepřehledná. Někteří trafikanti chtějí obnovit spolupráci se Sazkou, někteří plánují spolupráci s Fortunou, jiní s oběma," podotkl.

Cupkův manažerský tým začal podle Tiché v Sazce dělat úsporná opatření. Odborníci na finanční toky například našli a doporučili zrušit leasingovou smlouvu na luxusní vůz Bentley, šest automobilů Audi A8 a jedno vozidlo Hummer. Všechna tato vozidla sloužila hostům a vybraným zaměstnancům Sazky a byla financována prostřednictvím dceřiných společností. Sazka tak nyní ušetří měsíčně 427.000 korun, uvedla Tichá.

Cupkův tým při analýzách plateb rovněž narazil na zvláštní odměnu pro jednoho z manažerů, která měla dosahovat osmi miliónů korun a údajně měla být ohodnocením jeho pracovního přínosu při stavbě O2 arény. Zatím však společnost vyplatila z celkové částky pouze 1,5 miliónu korun. Zbývající část finanční analytici správce zakázali proplatit a právní tým nyní podle Tiché řeší, zda nebude již proplacenou část odměny požadovat zpět.

Hušáka odvolal Cupka z funkce generálního ředitele v úterý. Věřitelský výbor Sazky minulý čtvrtek schválil úvěrovou smlouvu o objemu celkově až 500 milionů korun, které mají sloužit k zachování běžného chodu firmy. Půjčku se splatností dva roky poskytla společnost Moranda, kterou kontroluje skupina PPF miliardáře Petra Kellnera.

Sazka se do insolvence a následně do konkurzu dostala kvůli problémům se splácením výstavby pražské haly O2 arena. Jejími akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK