Jak se odvolat proti nepřijetí na vysokou školu

13.06.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Pošťačka doručila obálku s nepříjemnou zprávou – rozhodnutí o nepřijetí na vysokou školu… Vzpomínky na přijímací řízení jsou všelijaké, upřímně a ruku na srdce, výkon nestál na stupních vítězů… Ale přeci jen zas tak hrozivé to snad nebylo, že? Minimální počet bodů pro přijetí – splněno! Téma – špatný šálek čaje! Přihlížející profesor – trochu blázen! Stres… Byla by přeci škoda zahodit poslední šanci na přijetí.

§ 50 odstavec 7 zákona o vysokých školách

Není až tak úplně třeba znát zákoník, aby bylo jasné, že každý student má právo na podání odvolání na školu, jestliže se mu rozhodnutí jakkoliv nelíbí. Tento paragraf zajišťuje přezkoumání onoho rozhodnutí o nepřijetí ke studiu a žádost se zpravidla podává přímo na děkanát školy prostřednictvím studijního oddělení do 30 dnů ode dne doručení rozhodnutí. Kdyby vznikla během těchto dnů jakákoliv odůvodnitelná závažná nepříjemnost, může vysoká škola v čele s rektorem k situaci přihlédnout a lhůtu prominout.

Prodejte to nejlepší, co můžete nabídnout!

Jestliže nepřijatý uchazeč ví o svých kvalitách, které může škole nabídnout, zná svoje přínosy pro studium, v hlavě mu bují nápady, které díky škole mají lepší naději na realizaci, rozhodl se brát studium vážně a obor je mu blízký, případně prostě jen chce mermomocí nastoupit na odvolávaný obor, musí odvolání napsat co nejpřesvědčivěji! Proto je ideální sepsat si svá plus včetně přínosů pro budoucí obor a pohnutky, proč tam tak moc chcete studovat.

Vhodnými plus mohou být úspěchy na střední škole, olympiády, mimoškolní aktivity blízké oboru, kurzy, samostudium, návštěvy kroužků. O něco větší plus se nabízí v nápadu na projekt či již načatém projektu – vytyčení hlavních bodů pro realizaci. Některé školy již nelpí na tom, aby znaly střední či vyšší školu, ze které uchazeč přišel. Proto, jestliže se škola s jejím zaměřením může hodit do odvolání, neváhejte a zmiňte svou předchozí školu spolu se sebemenšími úspěchy a záměry! Nakonec, vlastník portfolia má v rukou eso…

Forma na odvolání neboli přezkumného řízení

Podávání odvolání může připomenout pečení cukroví, bábovky či dortu… Jakou formičku použít proto, aby vysokým pánům na vysokých postech vysoké školy odvolání co nejvíce zachutnalo?

Forem odvolání bývá několik typů – jeden ze vzorů bývá, řekněme, velmi odosobněný a naproti němu stojí odvolání osobní. Mezi těmito dvěma vzory se nachází něco napůl. Záleží na každém, jaký typ formy na odvolání si zvolí, jak chce s pány „nahoře“ jednat, jak se chce sám před nimi presentovat, dále záleží také na daném oboru a bývá faktem, že to strohé odosobněné odvolání podávat na humanistický obor není asi zcela vhodné a mohlo by udělat velmi zvláštní dojem… Nicméně osobním přístupem nikdy nikdo nic nezkazil, pokud nechtěl a nebo nebyl tak trochu nešika.

V každé formě odvolání se obrací uchazeč na hlavní záchytné body, které způsobily jeho nepřijetí. Mohou to být části testu a vysvětlení určitých odpovědí, odvolání se na stresové podmínky při vykonávání zkoušky, subjektivní posuzování komise určité části zkoušky, splnění limitu bodů pro přijetí. Pro příklad je zde náhled na začátky vzorů odvolání:

„Odosobněné“ odvolání

Podle § 50 odst. 7 zák. č. 111/1998 Sb., o vysokých školách, žádám o přezkoumání rozhodnutí děkana fakulty v přijímacím řízení ke studiu, konkrétně otázky č. 1582/2/1 a otázky č. 1582/2/2.

Opak odosobněného odvolání – „osobní“ odvolání

Vážený pane děkane,

dovoluji si Vás požádat o přezkum "Rozhodnutí děkana o výsledku přijímacího řízení" ke studiu.

„Zlatá střední“ – něco mezi

K rukám děkana

Věc: Nepřijetí ke studiu – žádost o přezkoumání rozhodnutí

Adam Konský, r. č. 847004/2798, bytem Koní 35/29, 954 21 Vesnická okr. Praha

Podávám tímto žádost o přezkoumání rozhodnutí děkana o nepřijetí j.č. 12345/67890/St/Př. na Přírodovědeckou fakultu UK…

Vzory odvolání jsou k dispozici na internetu ke stažení. Jedna z dalších forem vzoru je například zde - http://vzoryzdarma.blogspot.com/2008/06/vzor-odvolani-proti-neprijeti-na.html

Všech 6 po hromadě!

Co je nutné vědět k zásadám pro úspěšné rozhodnutí o přezkumném řízení:

  1. v určené dny nahlédnout do vlastních přijímacích testů (ze zákona mám nárok nahlédnout do všech svých materiálů, které mají význam pro rozhodnutí o přijetí)
  2. náležitosti – jméno, datum konání přijímacího řízení nebo jednací číslo, obor, odůvodnění, včas zasláno na správnou adresu
  3. zájem o studium a jsem těsně pod čarou pro přijaté
  4. velká praxe a přínos pro školu a obor
  5. odůvodnění založeno na chybně ohodnocené odpovědi v přijímacím testu nebo na nejednoznačnosti zadání, případně vlastní odpověď je také správná
  6. neuspěji-li s odvoláním u děkana, můžu se odvolat i k rektorovi

Autor článku

Markéta Zajíčková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT