Úspěšné novinky v oblasti kvantové fyziky navrhli vědci z Katedry optiky Univerzity Palackého v Olomouci

13.06.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Cenu předsedy Grantové agentury ČR za řešení grantového projektu s názvem Elektro-optická kontrola kvantového šumu světla převezme v Praze 16. června docent Radim Filip z Přírodovědecké fakulty UP. Při této slavnostní příležitosti přednese prezentaci, ve které shrne výsledky projektu, a převezme také finanční odměnu. Články o vědeckých úspěších týmu kolem doc. Filipa figurují v mnoha renomovaných vědeckých časopisech včetně Nature Physics a Nature Photonics. Ohlasy získaly také na řadě mezinárodních konferencí. Do práce týmu se zapojili mladí vědci a studenti, kteří tak získali potřebné zkušenosti pro svou budoucí práci.

Výsledkem projektu je soubor nových, a v mnoha případech již experimentálně prověřených metod kontroly kvantového šumu světla. Zcela zásadní je návrh nových kvantových zesilovačů a kvantových převodníků určených pro nové kvantové optické komunikace a ultra citlivá kvantová měření. „Tyto zesilovače a převodníky ukazují, jak překonat bariéry při přenosu kvantového šumu světla na velké vzdálenosti či omezení při přenosu kvantového šumu mezi světlem a jinými atomovými či nano-mechanickými systémy. Tyto metody byly dlouho považovány za neproveditelné, proto jejich objevení otevírá dveře k novým možnostem a budoucím poznatkům,“ zdůraznil doc. Filip.

Projekt přispěl klíčovým způsobem k rozšíření a prohloubení mezinárodních vazeb mezi teoretickým výzkumem v oblasti kvantové optiky na Katedře optiky UP a mnoha zahraničními experimentálními pracovišti. Výsledky projektu jsou velmi slibné a atraktivní pro další teoretické a experimentální zkoumání. „Jsem rád, že Grantová agentura ČR ocenila zajímavé nápady vědců a studentů Katedry optiky Přírodovědecké fakulty UP, kteří se každodenně snaží nejen poznat paradoxní zákonitosti kvantového světa, ale hlavně jich využít k proražení současných limit klasických technologií. Daří se to díky prostředí, jež vybízí k otevřeným diskusím a novým myšlenkám. Toto ocenění mě těší obzvlášť z toho důvodu, že jde již o druhé ocenění naší práce od Grantové agentury ČR v posledních pěti letech. Stejně jako ve sportu je i na poli vědy velmi náročné získat dané ocenění podruhé,“ dodal úspěšný vědec.

Důležité výsledky výzkumu byly testovány ve spolupráci s předními zahraničními experimentálními pracovišti jako je Max-Planck Institut for Science of Light, Erlangen, Universita v Tokiu či s Istituto Nazionale di Ottica Applicata, Florencie.

Autor článku