Ministr Dobeš: Testy zveřejníme začátkem července

14.06.2011 | , Ministerstvo školství
STUDENT


Pro zveřejnění maturitních testů se rozhodl ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš. Hodlá tak pozitivně motivovat žáky, rodiče a také školy.

Ke zveřejnění maturitních testů by mělo dojít už začátkem července. „Testy zveřejníme včetně klíčů správných odpovědí,“ uvedl na tiskové konferenci ministr školství Josef Dobeš a pokračoval: „ chtěl bych tak pozitivně motivovat žáky a jejich rodiče. Rozhodně však nechci zveřejňovat jakékoli žebříčky škol, dokonce nehodlám školám ani nic doporučovat. Bude záviset jen na nich, zda se budou chtít svými výsledky veřejně pochlubit nebo ne,“ doplnil Dobeš. Pro zveřejnění testů se rozhodl ministr školství hlavně proto, aby předešel jakýmkoli dalším pochybnostem ohledně státních maturit. „Bude nás to stát o dva až tři miliony ročně navíc, rozhodl jsem se však, že ještě tento a příští rok necháme diskutovat odbornou veřejnost i nad testovými úlohami, diskutovalo se patnáct let, rok – dva navíc ničemu neublíží,“ upřesnil své představy ministr školství.

Dále připomněl, že všechny komplexní výsledky letošní státní maturity zveřejní ministerstvo tuto středu ve 13:30, kdy shrne celý její dosavadní průběh a také čísla, kolik maturantů prospělo, neprospělo či kolik si jich maturitu zopakuje

Nechci chválit den před večerem, ale musím říct, že státní maturity proběhly překvapivě bez větších problémů, harmonogram jsme dodrželi a maturitní vysvědčení jsou od čtvrtka v tisku. Nutno připomenout, že k hladkému průběhu maturit došlo i díky dvanácti milionům korun, které jsme poslali z ministerstva přímo školám, což vychází 120 korun na žáka. Ty jsem mohl použít díky škrtům, které každý měsíc provádím na úřadu,“ shrnul ministr Dobeš, přičemž zopakoval své poděkování všem ředitelům a učitelům škol.

Co se týče některých sporných maturitních otázek, ředitel CERMATu Pavel Zelený upřesnil: „Provedli jsme důkladnou analýzu zadaných úloh a testů. Z celkového počtu 43 testů a 2. 342 testových úloh byly doporučeny pouze 4 úlohy k vyřazení z testování. Jednalo se o nejednoznačnost v jedné úloze v základní verzi z ruského a jedné z českého jazyka – tam šlo o úlohu pro žáky se speciálními podmínkami – a po jedné úloze z němčiny a zeměpisu kvůli konstrukční a technické vadě. V těchto případech dostali žáci plný počet bodů,“ vysvětlil ředitel Zelený.

K předání maturitních vysvědčení dojde přesně za týden, a to příští pondělí 20. června.

Autor článku