Kde hledat výnos s jistotou

15.06.2011 | , Finance.cz
INVESTICE


Nabídka bankovních vkladů není příliš lákavá. Zbývají sice kampeličky, kde lze získat víc, ale přestože jsou v nich vklady pojištěné jako v bankách, lidé jim stále na chuť přicházejí jen pomaličku...

... Pak máme J&T banku, ale i její Clear Deal s 3,5 % na roční termín platí jen do konce června a musíte mít půl mega (od července bude už jen 3,1 %).

To Volksbank CZ jde na to nabídkou dvouletého termíňáku s úrokovou sazbou 2,73 %, ale kdo by si tam uložil přes půl mega, dostane dárek v podobě peněžního bonusu, který mu tak zajistí celkové zhodnocení v prvním roce přes 3 % p.a.


Kombinace s fondy


Další banky lákají na zajímavé kombinace, například Vyvážený vklad ČS nabízí prémiový úrok 2,1 % na roční vklad pro toho, kdo stejnou částku jako na vklad investuje i do současné aktivně řízené vlajkové lodi Osobního portfolia 4 – nejméně ovšem celkem 50 000 korun.
Podobnou „edukativní“ nabídku má i Citibank – kdo v této bance investuje do některého alespoň smíšeného fondu 100 tisíc korun, dalších 100 tisíc může uložit na „protekční“ termínovaný vklad s 6 % úrokem. Ale protože jde o měsíční vklad, dostane ve skutečnosti jen 0,5 % – za měsíc to je ovšem jistě pěkný výnos (samozřejmě jej banka dotuje ze vstupního poplatku fondu).

Ověří se tato marketingová strategie, jak přivést alespoň pár konzervativních klientů k fondům? Uvidíme, možné by to bylo, alespoň víc lidí získá zkušenost, že investice není satanovo stigma.

Ona tahle „přesvědčovací finta“ odpovídá české nátuře, která neodolá slevám, ani když vzpomeneme na zlidovělý vtip Šimka a Grosmana „nechci slevu zadarmo“.


Hypoteční zástavní listy


Dalším nástrojem pro konzervativní klienty jsou hypoteční zástavní listy, které banky nyní obvykle vydávají ve formě sběrného dluhopisu, což má výhodu, že evidenci vede přímo banka a klient nemusí mít ani účet v SCP (nyní přesněji v Centrálním depozitáři cenných papírů).
Aktuální je zejména emise HZL České spořitelny, která je v prodeji nyní od 13. června. Po úspěšné 4miliardové dubnové tranši čtyřletých (ještě není vyprodaná, viz www.csas.cz vpravo dole: kurzovní lístek) nabízí retailovým klientům tentokrát pětileté HZL za 5 miliard korun. Nejmenším množstvím nakupovaných hypotečních zástavních listů jsou opět 3 kusy a jejich cena bude uvedena v aktuálně platném kurzovním lístku.


Vydělají i na daních


Nelekněte se ovšem toho, že výnos je udáván jen 0,3 %. To je ale úmyslná finta kvůli zdanění, protože výnos se musí zdanit 15% sazbou – ostatně málokdo si uvědomuje, že tak jsou a budou zdaněny i všechny výnosové úroky z vkladů! Když tedy banka uvádí úrok 2 %, klient dostane jen 1,7 %.

Zdaněný výnos HZL bude tedy jen nepatrný, zatímco hlavní výnos klient dostane tou formou, že nákup HZL provede za nižší cenu než je nominální (tzv. pod par) – klient za něj tedy nezaplatí 10 000 korun, ale jen kolem 9200 korun (vždy podle aktuálního kurzovního lísku České spořitelny). Výnos do splatnosti by se tak měl blížit k 2,39 %.

O tom, že HZL jsou žádaným produktem, svědčí i nová nabídka (bohužel jen pro privátní klientelu) ČSOB, která jim prodává za miliardu korun tříleté HZL. Podobně jako Spořka také při jmenovité hodnotě 10 tisíc korun s emisním kurzem k datu emise 93,50 % jmenovité hodnoty – klient je tedy nakoupí jen za 9350 korun.

Autor článku

Petr Fejtek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE