E15: České Radiokomunikace se sloučí s novým majitelem

15.06.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. června (ČTK) - České Radiokomunikace (ČRa), jejichž jmění se odhaduje na 9,8 miliardy korun, se sloučí se společností Morava Czech Communications Holdings, která doposud vlastnila téměř 100 procent akcií ČRa. Projekt fúze schválila představenstva obou společností na počátku června. Uvedl to dnešní E15.

Radiokomunikace koupily loni v prosinci australské fondy Macquarie od Falcon Group, zaplatily za ně 574 milionů eur (asi 14,4 miliardy korun). Podle majitelů ČRa je účelem fúze "zjednodušení struktury koncernu, snížení administrativních nákladů, zjednodušení vyplácení dividend řídící osobě a dokončení akvizice ČRa".

Operace zajímá i nizozemskou banku ING Bank, která na majetek ČRa získala na konci ledna zástavní právo. Podle informací deníku by tato zástava ING měla přejít na akcie Morava Czech Communications Holdings. Zástava vznikla na počátku roku na základě dohody konsorcia bank BNP Paribas, ING Bank, Raiffeisenbank International a Société Générale s bezprostředním majitelem ČRa, firmou Morava Czech Communications Holdings, o poskytnutí úvěru ve výši 6,59 miliardy korun.

Dohody byly podle dokumentů, které má deník k dispozici, schváleny valnou hromadou ČRa v březnu. "Zástava nebude mít dopad na žádné současné nebo budoucí aktivity ČRa," řekla listu zástupkyně firmy Jitka Dvořáková. Peníze z úvěru byly podle ní použity na financování akvizice Radiokomunikací v prosinci 2010.

ČRa mají výsadní postavení při výstavbě a provozování televizních digitálních sítí v Česku. Vlastní dva multiplexy z celkového počtu čtyř. V druhé síti momentálně vysílá Nova, Nova Cinema, Prima, Barrandov TV a Prima Cool, napsal dnešní E15.

jap

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK