Čas dovolených, čas prázdných bytů… ráj pro zloděje

28.06.2011 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Co si pojistit, abyste mohli odjet na dovolenou s čistou hlavou a vrátit se bez obav z nějaké újmy?

Období letních dovolených je v plném proudu a každý z nás si ho chce užít po svém, většina ale někde dál od svého domova, od problémů a starostí všedních dnů. V hojné míře tedy opouštíme naše domovy a vydáváme se na cesty. Jak se ale zabezpečit před různými riziky, které mohou naši domácnost, náš byt či dům, náš domov potkat? Na co všechno myslet při uzavírání pojistek nemovitostí?


Proč a před čím pojistit svou nemovitost?


Co všechno je třeba si uvědomit před odjezdem na dovolenou. Kromě toho, zda budeme mít v kufru přibalené plavky, opalovací krém a brýle proti sluníčku, bychom také měli myslet na to, co necháváme doma a hlavně se chránit tak, abychom vše našli pokud možno v pořádku a v opačném případě, abychom se měli na koho obrátit s žádostí o sumu peněz, která nám pomůže v obnovení zaběhnutých standardů. Právě proto je tu pojištění nemovitostí, domácností, rodinných domů a dalších objektů, která nás ochrání před živelnými pohromami, jako jsou záplavy, povodně, vodovodní škody, proti vandalismu, odcizení, ale třeba i proti přepětí v síti, rozbití skelních výplní, nárazem dopravního prostředku nebo aerodynamickým třeskem. Nutné je také myslet na skutečnost, že i naší vinou může dojít k poškození druhých, právě proto je tu pojištění odpovědnosti. Tímto způsobem můžeme mimo jiné nárokovat škody vzniklé při hašení požáru v jiné domácnosti. Pojistit lze ale i jednotlivé části a součásti domácnosti, třeba elektromotory sloužící k pohonu otvíracích systémů, dále toto pojištění chrání také čerpadla nebo ventilátory na možný zkrat nebo přepětí.

V základu pojištění je zahrnuto nebezpečí požáru, blesku, výbuchu, kouře, nadzvukového vlivu, vody z potrubí, pád stromu, stožáru nebo letadla, laviny, krupobití, kromě dalšího také tíha sněhu.


Tabulka: Příklad pojištění nemovitosti: chalupa v ceně 2 mil CZK; nezáplavová zóna; hodnota zařízení 500 tis CZK  

Varianta I. Varianta II.
cena ročního pojištění 9 300 Kč  5 300 Kč
krytá rizika živelné pohromy
živelné pohromy
pojištění elektromotorů na zkrat
pojištění elektromotorů na zkrat
 odcizení  -
vandalismus -
aerodynam.třesk při přeletu letadla  -

Zdroj: Kooperativa, a.s.  - pojišťovna


Světlé stránky a výhody pojištění nemovitosti


Hlavní výhodou těchto pojištění je fakt, že pojištění je na novou částku, takže jsou skutečné škody na majetku hrazeny v aktuálních nových cenách, což umožňuje si v případě uplatnění pojištění danou věc za peníze od pojišťovny znovu pořídit.  Mezi výhody také musíme řadit možnost indexace, v případě pojištění rodinného domu a aktualizaci částky v návaznosti na stavební index.


Co všechno pojištění nemovitosti může krýt?


Většina takto uzavřených pojištění s sebou nese i pojištění majetku v nebytových prostorách jako je garáž nebo sklep. Pojistit můžeme i studnu nebo chodník nebo již dříve zmíněnou garáž a to jak v místě pojištění hlavní nemovitosti, tak na jiném místě. Pojišťovny také téměř běžně financují ubytování, pokud je stávající pojištěné neobyvatelné.

Za povšimnutí, rozhodně stojí i fakt, že většina pojištění domácnosti je uzavírána bez spoluúčasti s výjimkou pojištění skelních výplní.

Kromě domácností si před zahraniční nebo tuzemskou dovolenou rádi pojistíme i rekreační nemovitosti. Ty dělíme na přechodně obývané a státní objekty umístěné na pozemku náležící této budově. V neposlední řadě se pojištění může týkat i stavebních materiálů, což je především vhodné při stavbě nového objektu.

Ve své nemovitosti musíme pojištěním chránit především věci sloužící k provozu, sem řadíme nábytek, koberce, ale také i různou elektroniku, osvětlení, dále květiny, nádobí a lůžkoviny. Mezi pojištěné osobní věci patřící členům domácnosti bychom mohli najít od oblečení a obuvi, přes šperky, obrazy, hračky až po jízdní kola.

V rámci dodatkového připojištění je možné zabezpečit i skla v celém objektu proti všem rizikům, ale třeba i varnou desku.

Nemovitosti jako rodinné a rekreační objekty, garáže, ploty, chodníky, ale i studny lze pojistit v jakékoliv fázi výstavby, takže je běžně součástí pojistné smlouvy i rozestavěný dům, u takové nemovitosti se pak kalkuluje s přepokládanou hodnotou dokončené stavby, kterou zjistíme v projektové dokumentaci. Stranou nezůstávají ani vlastnické podíly, které neznamenají, že tento podíl mám pouze v majetku, ale i to, že za objekt mám zodpovědnost.


Co je tedy základem před „klidným“ odjezdem na dovolenou?


Jako první je nejnutnější zvážit všechna možná a předvídaná rizika a následně zvolit to nejvhodnější pojištění. Důležitou roli při výběru určitě hraje i částka, na kterou chceme svou nemovitost a její vybavení pojistit.

Autor článku

Simona Rottová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ