Většina českých studentů bude přes léto pracovat

28.06.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Více než polovina studentů bude podle průzkumu ČSOB přes prázdniny alespoň měsíc na brigádě. Při současném nedostatku pracovních příležitostí je ale pro studenty stále obtížnější sehnat dobře placenou brigádu.

Hudební a filmové festivaly, víkendové párty, výlety s kamarády, cesty do zahraničí… Podobné akce lákají o prázdninách většinu studentů středních a vysokých škol. Přesto 59 % z nich bude nejméně měsíc trávit na brigádě, aby na podobné aktivity měli dost financí. Více než pětina českých studentů totiž nedostává žádné kapesné a 37 % do tisíce korun měsíčně. Vyplývá to z interního průzkumu ČSOB.

Sehnat dobrou brigádu je stále těžší

Pro studenty je však při současném nedostatku pracovních příležitostí stále obtížnější sehnat dobře placenou brigádu, a tak se jejich výdělky nejčastěji pohybují ve výši do dvou tisíc korun (jde o částečné úvazky). Z průzkumu zároveň vyplývá, že na ubytování a jídlo dostávají tři čtvrtiny studentů přidáno. Příjmy z brigád tedy financují spíše volnočasové aktivity.

Za zábavu studenti šetřit nechtějí

Zatímco na oblečení nebo koníčcích se snaží studenti středních a vysokých škol ušetřit, na zábavách utrácet rozhodně neváhají. Pomyslnou limitní částku za jednu „akci“ je pro 91 % z nich 500 korun. Tomu také odpovídá skutečnost, že na večerních akcích nejčastěji konzumují pivo a levnější destiláty. „Průzkum také ukázal, že zatímco za svou partnerku platí 26 % chlapců, za své partnery platí útratu jen 9 % dívek. Bez zajímavosti pak není, že plných 11 % dívek na „pařbách“ neplatí vůbec, protože se na ně nechává pozvat. Výhradně za sebe platí úhradu 70 % mladých lidí,“ upřesňuje mluvčí ČSOB Pavla Hávová.

Studentské účty jsou výhodné

Jak z výzkumu dále vyplynulo, studenti mají dostatečné povědomí o bankovních produktech. Potvrdilo se, že nejvíce používaným bankovním produktem jsou studentská konta a běžné účty. „Pro správu svých financí využívá běžný účet nebo studentské konto 82 % studentů. Studentská konta umí studentům nabídnout takové výhody, jaké u běžného účtu jen těžko získají. Například u ČSOB Studentského konta Plus mají studenti zdarma vedení účtu i včetně výpisů, libovolný počet výběrů z našich bankomatů nebo neomezený počet odchozích transakcí zadaných přes internet,“ dodává Pavla Hávová.

Autor článku

Redakce

Redakce  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT