Maturita hotová - a co teď?

04.07.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Maturita je první velkou zkouškou v životě mladého člověka. Jedná se o velký stres pro maturanta i jeho blízké okolí. Ať už se na závěrečném vysvědčení ze střední školy objeví jakékoli známky, zaslouží si jistě náležitou odměnu. Tou jsou hlavně (nejčastěji) tříměsíční prázdniny, které je po námaze a vypětí nutno využít do posledního dne.

Studijní jazykový pobyt

Myslíte, že máte učení až nad hlavu a v létě chcete prostě vypnout? Možná, že ke konci prázdnin změníte názor. Své místo je však většinou nutné zarezervovat předem, teď je na to nejvyšší čas, ačkoli někde je možno využít last minute slev. Pobyty u nás jsou levnější než v zahraničí, nepotkáte zde však většinou moc rodilých mluvčích. Nějací známí na Maltě nebo ve Velké Británii se mohou do budoucna hodit.

Výlet do neznáma

Prodloužené prázdniny se hodí pro realizaci plánů, na které nebyl jindy čas. Co takhle veškeré kapesné a peníze od rodičů za maturitu neutopit v alkoholu při oslavách zkoušek z dospělosti? Výlet s přáteli nemusí být jen v americkém stylu, tak jak ho známe z filmů, pravé dobrodružství lze zažít i mimo Amsterodam :-). K cestě mohou pomoci i peníze vydělané na letní brigádě. Jedná se jednoznačně o dobrou investici – vzpomínky na maturitu (a léto plné zážitků po ní) patří mezi to nejcennější.

Čtěte také:
Co přinesly státní maturity aneb Žebříček nejlepších škol
Většina českých studentů bude přes léto pracovat
Bez čeho se student neobejde v cizině

Lepší brigáda

Maturita otevírá cesty do světa lepšího zaměstnání. Brigádník, který je schopen nabídnout znalost cizího jazyka a maturitu, je žádaným zbožím. Těšit se můžete nejen na práci zajímavější, než je vyrovnávání kartonů s mlékem v supermarketu, ale pravděpodobně se zvýší i vaše možné platové ohodnocení. Nyní bude totiž v nabídce mimo běžné brigády či výpomoci i pracovní poměr na plný úvazek. Z takového platu se pak na budoucí studia šetří mnohem snadněji.

Zábava

Jako každý rok se i letos bude v létě pořádat obrovské množství hudebních festivalů. Vyberte s přáteli ten nejlepší a využijte slev, které vám přináší status studenta či nákup v předprodeji.

Seznámení s univerzitním městem

Čeká vás studium ve vzdáleném, neznámém městě? Volné léto je ideální dobou nové město poznat. Udělejte si hned několik výletů, projděte okolí školy i kolejí a zorientujte se ve městě. Snažte se najít své budoucí spolužáky a seznámit se s nimi – v dnešní době je to díky sociálním sítím hračka. Schůzka před začátkem vyučování a zmapování příjemných podniků v okolí školy prospěje budoucím vztahům i vaší jistotě při prvních dnech na nové škole. A že nepatříte mezi aktivní a nebojácné organizátory? Někdo, kdo se do seznamování pustí první, se určitě najde mezi ostatními.

Dohnat všechno co se dá

Poslední týdny a měsíce možná byli kvůli všemožným zkouškám a pohovorům poněkud hektické a některé záležitosti jednoduše musely ustoupit stranou. Co to teď napravit? Dohonit návštěvy u babiček, na které nebyl čas, konečně si přečíst knížku, kterou číst chcete, ne tu, která je na seznamu pro složení maturitní zkoušky, a nebo se snad zase začít věnovat svojí kondici, která se tím věčným sezením nad knihami rapidně zhoršila?

Nejdelší prázdniny v dosavadních životech maturantů začínají.

Autor článku

Kamila Janoušková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT