KMV začaly samy stahovat z trhu i další šarže vod, které nemusely

04.07.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Karlovy Vary/Brno 4. července (ČTK) - Společnost Karlovarské minerální vody (KMV) dnes začala dobrovolně a preventivně stahovat z trhu i některé další šarže neperlivých vod Aquila Aqualinea o obsahu 1,5 litru. U šarže z 20. května Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila přítomnost koliformní bakterie a bakterie Escherichia coli. Vyplývá to z prohlášení, jež společnost zveřejnila na svém webu.

Firma KMV se rozhodla s ohledem na to, že tyto šarže byly vyrobeny 20. května, 23. května, 24. května v rozmezí mezi dvěma hloubkovými sanitacemi. Proto stáhne preventivně také produkty Aquila Aqualinea z celého tohoto výrobního cyklu. Jedná tak přesto, že inspekce nezjistila při bezprostřední kontrole ve výrobním závodě v pátek žádné pochybení ve výrobním procesu, uvádí se v tiskovém sdělení.

Spotřebitelé, kteří výrobek Aquila Aqualinea šarže značené číselnými řadami 20. 5. 12/E, 23. 5. 12/E a 24. 5. 12/E dosud mají doma, se mohou telefonicky obrátit na informační linku výrobce na telefonním čísle 800 11 10 11. Mohou si sjednat návštěvu obchodního zástupce, který jim vodu vymění za výrobek z jiné šarže. Jeho návštěvu si lidé mohou rovněž vyžádat i e-mailem na adrese info@mattoni.cz.

Už předtím začala společnost z trhu stahovat jednu šarži balené neperlivé vody Aquila. "Na základě upozornění SZPI zahájila společnost KMV v pátek ráno preventivní stahování jedné výrobní šarže pramenité neperlivé vody Aquila Aqualinea z trhu. Jde o produkty vyrobené 20. května 2011. Výrobní šarže má označení A015-00056," uvedl mediální zástupce KMV Michal Donath.

Kontrola výrobních postupů a kontrolních rozborů laboratoře KMV, kterou provedla SZPI přímo u tohoto výrobce, podle Donatha neprokázala žádné nedostatky ve výrobním procesu ani v práci laboratoře. Bakterie zjištěného typu se vyskytují ve velkém počtu kmenů a ne všechny jsou lidskému zdraví škodlivé, upřesnila vedoucí laboratoře KMV Dana Jírovská. Společnost KMV tvrdí, že do přesného určení konkrétního kmene bakterie v Národní referenční laboratoři proto není důvod k obavám.

Vadný vzorek našli inspektoři SZPI při úřední kontrole v tržní síti. Produkt nese přesný název AQUILA AQUALINEA neperlivá, pramenitá voda. "V uvedené balené vodě byly smluvní laboratoří Eurofins CZ zjištěny koliformní bakterie a bakterie Escherichia coli, které jsou pro tento typ výrobku nepřípustné," uvedl mluvčí inspekce Michal Spáčil.

Podle Spáčila budou výsledky kontroly z národní referenční laboratoře k dispozici patrně až v pátek. Mají zejména vyloučit, že nejde o stejný patogen Escherichie coli, který způsobuje krvácivé průjmy a letos si v Evropě vyžádal asi 50 mrtvých. SZPI poslala vzorek bakterií z vody Aquila do národní referenční laboratoře z opatrnosti. "O dalším postupu se rozhodne až na základě výsledků této kontroly," uvedl Spáčil.

Podobných bakterií existuje velké množství typů. Některé jsou pro člověka neškodné, jiné nebezpečné. Nový kmen Escherichie coli, který působí krvácivé průjmy, si letos v Evropě vyžádal asi 50 mrtvých.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK