UP si připsala další úspěch. Má svůj první impaktovaný časopis

11.07.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Odborný časopis Biomedical Papers vydávaný při Univerzitě Palackého získal v minulých dnech tzv. Impact Factor, jehož výše za rok 2010 byla stanovena na hodnotu 0,716. Biomedical Papers se tak jako první olomoucké periodikum zařadily po bok prestižních světových vědeckých časopisů. Časopis, který se zaměřuje na původní vědecká sdělení a články z oblasti experimentální a klinické medicíny, vychází s periodicitou čtyř čísel ročně.

Udělení Impact Factoru je nejen významným úspěchem Univerzity Palackého, ale částečně také ukazatelem kvality výzkumné práce a jejich výsledků pracovníků UP a Fakultní nemocnice Olomouc, kteří v časopise publikují vedle dalších autorů z celého světa. „V celosvětovém měřítku je náš univerzitní časopis Biomedical Papers podle IF na 87. místě, a to z celkového počtu 106 časopisů v kategorii Medicine, Research & Experimental," zhodnotila úspěch s neskrývanou radostí prof. Jitka Ulrichová, šéfredaktorka časopisu a prorektorka univerzity pro záležitosti vědy a výzkumu.

Impact Factor (IF) se stal vědeckou obcí uznávaným měřítkem kvality vědeckých časopisů. Je definován jako poměr počtu citací zaznamenaných v hodnoceném roce na všechny články publikované v daném časopise za předchozí dva roky k celkovému počtu všech těchto článků. Impact Factor je každý rok znovu vyhodnocován americkým Institutem pro vědecké informace (ISI) pro rozsáhlý soubor vybraných vědeckých časopisů a publikován ve Zprávě o časopisecké citovanosti, lze jej také zjistit v databázi Web of Science.

Přidělení IF časopisu přináší i svůj ekonomický vklad při rozdělování institucionální podpory. Na základě získaného IF vzroste bodové ohodnocení publikací otištěných v Biomedical Papers, a tím i finanční zisk pro autory. Druhým pozitivem je skutečnost, že zde mají možnost po recenzním řízení publikovat studenti doktorských studijních programů své články. „Cílem celého týmu, který se na tvorbě časopisu podílí, je samozřejmě dosažení ještě vyššího IF v dalších letech. Nicméně vyšší IF závisí na recenzentech, autorech, ohlasu jejich prací i vizích Redakční rady,“ dodala prof. Ulrichová.

Více o Biomedical Papers: http://biomed.papers.upol.cz/artkey/inf-990000-0100_About_the_Journal.php

Autor článku