Integrace bez hranic na Fakultě umění a designu

13.07.2011 | , UJEP
STUDENT


Studenti designu Fakulty umění a designu Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem spolupracují na výjimečném projektu Integrace bez hranic/ Integration ohne Grenzen.

V letošním roce probíhá spolupráce k tématu přeshraniční kooperační vztahy chráněných dílen, integrace osob se zdravotními handicapy na trh práce. Německý partner projektu provozuje chráněné dílny Hohwaldwerkstätten Neustat zaměstnávající především osoby s mentálním postižením.

V rámci projektu vznikla myšlenka oslovit studenty FUD ke spolupráci při vývoji nového produktu pro chráněné dílny. Zadáním bylo vytvořit podobu a výrobní postup produktu z oblasti „dům, zahrada, péče o dům“ za použití materiálů keramika, dřevo nebo kov pro cílovou skupinu lidí s mentálním a duševním onemocněním (s odborným doprovodem). Výrobní postup měl být jednoduchý a rozdělitelný do kroků.

První pracovní návrhy studentů z atelieru Design interiéru naší umělecké fakulty byly předvedeny dne 1. 6. 2011 v rámci konference Česko-německého projektu Integrace bez hranic na téma: Integrace a zaměstnávání osob se znevýhodněním na prvním trhu práce. Zde také došlo k slavnostnímu předání smlouvy mezi fakultou a chráněnými dílnami Lebenshilfe Pirna Sebnitz Freital e-V.

Návrhy studentů následně dne 23. 6. 2011 posoudila česko-německá komise složená ze zástupců dílen a FUD přímo na půdě FUD, kde byly k dispozici prezentace a několik realizovaných modelů. FUD zde zastupovali vedoucí atelieru Design interiéru prof. Jan Fišer, jeho asistent Štěpán Rous a proděkan FUD PhDr. Jaroslav Poslanecký, Ph.D. Komise posuzovala návrhy 14 studentů a s přihlédnutím ke specifickým požadavkům na výrobu a funkci produktů vybrala 3 návrhy:

  1. Tatiana Yalputa - Dřevěný mobiliář s terapeutickým využitím „Quadro“
  2. Aleš Trdý – Úložný prostor „Giuseppe“
  3. Kateřina Kučerová – Stolička a box na nářadí „Stoolbox“.
  4. Vítězné návrhy by měly být zavedeny do výroby v nejbližší době.

    Projektu se zúčastnili tito studenti: Aleš Trdý, Tatiana Yalputa, Jindřiška Sokolová, Andrea Kroupová, Michal Brož, Kateřina Kučerová, Michaela Valentová, Miroslav Nachlinger, Štěpán Sukup, Adéla Srbová, Michaela Tischlerová, Lucie Smyslová, Martina Polívková a Magdalena Čurdová pod vedením prof. ak. arch. Jana Fišera a MgA. Štěpána Rouse.

Autor článku