Levné i alternativní cestování pro studenty po ČR

19.07.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Chystáte se cestovat hlavně po České Republice? Jestliže ano, nechte se inspirovat několika typy na cestování vlakem, busem, seznamte se s speciálními nabídkami dopravců a zapřemýšlejte o dobrodružství netradičního způsobu alternativního cestování. Priorita je cestování levně!

Klasika v podobě vlaku či autobusu

Většina z nás ráda cestuje pohodlně, levně a hlavně s jistotou. Tyto tři zásady nám s největší pravděpodobností poskytne provozovatel autobusu nebo tradiční České Dráhy či jiní vlakoví dopravci. Jak zjistit výhodné spoje a ušetřit? Nejednodušší je tradičně internet. Například portál IDOS vyhledá různé typy spojení v několika cenových relacích.

Levní autobusoví dopravci

U autobusů se vyplatí rozkliknout určitého dopravce, který nás zaujme a přečíst si informace na jeho webových stránkách! Důležité je také osobní setkání například na pobočce dopravce. Tak si nejlépe každý udělá obrázek a může se připravit na to, co může očekávat.

Levné autobusové spojení nejen po ČR nabízí například východní dopravci a to hlavně z toho důvodu, aby k nám dopravili své pracovníky. Ti však nemusí nabízet denní odjezdy, ale mohou mít stanovené dny a hodiny, které jsou pro jejich dopravu nejvýhodnější. Takový dopravce nemusí na první pohled působit nejseriózněji a z počátku v člověku může budit velkou nedůvěru, nicméně po prvních zkušenostech lze odhadnout jeho důvěryhodnost. Nicméně riziko takovéhoto cestování je na první pohled vyšší než se zavedenými a populárními dopravci.

Pro dobrodružnější povahy, co se nebojí a chtějí výrazně ušetřit ideál!

Pro představu levného cestování na frekventované trase Praha – Brno: spojení v určité dny a hodiny nabízí společnost Tourbus nebo také ČSAD BUS Uherské Hradiště či Krodos Bus. Snaží se nabídnout jízdenku i pod 140 Kč! Zde však platí několikanásobně pořekadlo: „Důvěřuj, ale prověřuj…“.

Vlaky se stále drží za autobusy…

Vlaky se snaží busům všelijak konkurovat, vytyčují své přednosti, lákají zákazníky na akční nabídky, nicméně stále ve většině případů vychází cestování vlakem dráž a to i pokud cestující vlastní zvýhodněné jízdné například v podobě levnější varianty InKarty. Zajímavostí se stala akce ČD s názvem SONE+, kdy až 5 turistů může cestovat po ČR na jeden lístek za jednu cenu po celý jeden den. Ale ne více… InKarta s 50 % slevou se na pravidelných cestách také vyplatí, ale chce si to pečlivě propočítat. Vyplatit se může také Kilometrická banka. A další plus - ve vlaku se můžete pěkně roztáhnout a sledovat romantiku české krajiny… Aktuální ceny a akce ČD hledejte na internetových stránkách Českých Drah.

Vlak versus bus

Pro příklad si porovnejme cestování z Prahy do Brna.
Za 2 hodiny 46 minut (+-) se dostaneme z pražského Hlavního nádraží na hlavní nádraží Brna. Za cenu 316 Kč bez slev.
X
Za 2 hodiny 30 minut (+-) se dostaneme z Florence Praha na Benešovu třídu ke Grand hotelu v Brně za cenu 200 Kč bez slev.

Podle tohoto jednoduchého srovnání je volba dopravního prostředku vcelku jasná…

Nic proti ekologickému cestování vláčkem, ale autobusy mají stále prostě stále něco navíc. Navíc nejsou ani se svými výhodami pozadu! Snad většina dopravců nabízí nějakou tu slevu a výhodu pro své zákazníky. Konkrétně Student Agency nabízí kreditní jízdenky se slevou nebo výhodné jízdné pro studenty mladší 26 let, podmíněné potvrzením o studiu. Konkurenční Eurolines nabízí 25% slevu na jízdném pro své zákazníky vlastnící účet u společnosti O2 – O2 Extra jízdenka a různé bonusové akce pro věrné zákazníky nebo slevy pro studenty podmíněné potvrzením o studiu. Navíc servis poskytovaný v takovýchto typech spojení ve vlaku prostě zdarma není… Pro konkrétnější info navštivte webovky dopravců, buďte aktivní a hledejte další varianty výhodného cestování vlakem či busem na internetu!

Výjimka potvrzuje pravidlo

Cestování například do Ostravy se ale busem nevyplatí hlavně po časové stránce. Cenově totiž cesta vlakem i busem vychází skoro nastejno v porovnání s tím, o kolik hodin více stráví cestující v busu na rozdíl od vlaku. Takže těch pár desítek korun navíc se v tomto případě spíš vyplatí… Stejně jako do Ostravy, se vyplatí cestovat vlakem hlavně tam, kam nevedou pořádné dálnice a kde je, například dle mapy, silné zastoupení vlakových tratí. A ještě jednou, pro příklad do Jižních Čech se vyplatí cestovat jak vlakem tak autobusem a vyjde to v podstatě nastejno. Fifty fifty…

Alternativně?

Ano, alternativou k tradičním spojům je spolujízda. Tento druh cestování se podporuje na internetu, například při komunikaci na sociálních sítích, ale nejen tam. Ať už to jsou sociální sítě typu diskusních fór či jiné, na většině se vyskytuje nabídka spolujízdy nejen po ČR. Jde hlavně o to se co nejlépe domluvit na času, místu, kontaktu a případné odměně či příspěvku za poskytnutí alternativy. Existují také přímo webové stránky s informacemi a podrobnostmi ke spolujízdě. Výhoda při komunikování ohledně spolujízdy na sociálních sítích spočívá v tom, že svého „dopravce“ můžete znát či se o něm dozvědět více z profilu, nevýhoda tradičně internetová – falešná identita.

Přímo na specializovaných stránkách o spolujízdě se zapíšete jako žadatel či poskytovatel a další vývoj už je hlavně na vás a vaší schopnosti domluvy…

Autor článku

Markéta Zajíčková

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT