V Olomouci se zastaví mezinárodní studentská cyklotour

21.07.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


V období od 3. července do 15. září 2011 se uskuteční jedinečná mezinárodní cyklistická akce „Ride for your Rights!“, v jejímž rámci chtějí studenti, politici, aktivisti i nadšenci z řad veřejnosti projet čtyři tisíce kilometrů napříč dvanácti evropskými zeměmi. Studenti z celé Evropy se tak rozhodli podpořit myšlenku studentské mobility za účelem posílení tolerance a míru v celém evropském společenství. V rámci České republiky se tour zastaví v Brně, Ostravě a 26. července také v Olomouci.

Členové Studentské rady Campus Europae ve spolupráci s mezinárodní studentskou organizací Erasmus Student Network vytvořili ojedinělý projekt, kterým posílí a urychlí nejen rozvoj v oblasti evropského vzdělávání, ale také spolupráci mezi mladými Evropany. „Prvořadou myšlenkou tohoto projektu je dosažení cílů, které jsou celé Evropě společné: méně překážek ve sféře studentské mobility za účelem zajištění rychlého růstu a zlepšení výměnných pobytů na akademické půdě a další vylepšení mobility,“ řekla Jana Sochorová z olomoucké sekce Erasmus Student Network, organizace působící při Univerzitě Palackého více než sedm let. „Studentské výměnné pobyty pomáhají „vypěstovat“ zdravou mladou generaci, která bude respektovat a propagovat lidská práva a zároveň si uvědomovat neomezenou svobodu pohybu po Evropě tak, jak je zakotvena ve stanovách Evropské unie a ve Všeobecné deklaraci lidských práv,“ dodala Sochorová. Organizace ESN UP Olomouc, která pomáhá zahraničním studentům s integrací na olomoucké univerzitě, zajišťuje účastníkům tour program a ubytování v průběhu jejich pobytu v Olomouci.

Skupina cyklistů, složená z oficiálního týmu a neomezeného množství zainteresovaných studentů, politiků, aktivistů i nadšenců z řad veřejnosti, pojede trasu ze Srbska do Ruska přes Chorvatsko, Maďarsko, Slovensko, Rakousko, Českou republiku, Polsko, Litvu, Lotyšsko, Estonsko a Finsko. V každé zemi je pro účastníky připraven bohatý doprovodný program: workshopy ve spolupráci s neziskovými organizacemi, setkání se sportovci, významnými politiky a představiteli univerzit, prohlídky měst a jiné kulturní akce. Celý projekt se koná pod záštitou generálního tajemníka Rady Evropy Thorbj?rna Jaglanda a podpořili ho např. předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek a mírová aktivistka Hildegard Goss-Mayrová.

V Olomouci se peloton zastaví 26. července. Cyklisté ze všech koutů Evropy se mohou těšit na uvítání organizátory z místní pobočky ESN, setkání se zástupci města a univerzity či na prohlídku města. „Do mezinárodní cyklojízdy se může zapojit skutečně každý bez ohledu na věk, rasu, pohlaví, vyznání či úroveň vzdělání. Na trase napříč Hanou se tak rozhodli do tour zapojit i zástupci Univerzity Palackého, konkrétně rektor univerzity profesor Miroslav Mašláň, Mgr. Jakub Dűrr, prorektor pro zahraniční vztahy, a Mgr. Yvona Vyhnánková z univerzitního oddělení zahraničních vztahů, kteří projedou s mladými cyklisty trasu z Prostějova do Olomouce,“ doplnila Sochorová. Na rektorátu UP proběhne po 11 hodině také oficiální přivítání účastníků jízdy a diskuse o mobilitách studentů.

Více informací: http://www.rideforyourrights.org

Autor článku