Pojistky proti platební neschopnosti evropských bank zdražují

10.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 10. srpna (ČTK) - Náklady na zajištění proti platební neschopnosti předních evropských bank výrazně vzrostly. Nejvíce zasažena je německá Deutsche Bank, prudké zhoršení ale registrují také francouzské banky Société Générale, Paribas a Crédit Agricole. Investoři se obávají dopadů, které na hospodaření bank může zanechat současná dluhová krize v eurozóně.

Cena pětiletých úvěrových swapů (CDS), což je klíčový nástroj zajištění proti nesplacení závazků, podle organizace Markit v případě dluhopisů Deutsche Bank vzrostla o 18,5 bazického bodu, a dostala se tak na 160 bodů. Znamená to, že na pojištění investice v objemu deset milionů eur je zapotřebí platit roční pojistné 160.000 eur.

V případě francouzské BNP Paribas cena pětiletých swapů vzrostla o 19 bodů na 231 bazických bodů, u Crédit Agricole to bylo o 9,5 bodu na 251,5 bazického bodu. Náklady na zajištění proti platební neschopnosti Société Générale, která v České republice vlastní Komerční banku, vzrostly o čtyři body na 284 bazických bodů.

Spolu s růstem nákladů na zajištění proti platební neschopnosti výrazně klesaly ceny akcií bank, hlavně těch francouzských. Société Générale během dneška ztrácela na burze v Paříži až 20 procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK