Do zahraničí kartu nebo hotovost?

12.08.2011 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Při volbě platebního nástroje v první řadě přihlédněte k destinaci a plánovaným výdajům. Platební kartou těžko zaplatíte bakšiš nebo si koupíte vodní dýmku na egyptském tržišti. Mít pouze hotovost znamená zase zbytečný risk.

Každý rok se stovky milionů lidí po celém světě stěhují z místa na místo, aby alespoň na pár dní okusili vůni dálek. Ať už jedou za sluncem prozářeným jihem (v případě našich protinožců tou vytouženou dálavou bývá sever) anebo touží okusit mrazivé radovánky na sněhu, všichni hledají většinou odpověď na stejnou otázku: Vzít si s sebou hotovost, kterou je možné platit v cílové destinaci, a nebo se spolehnout na bezhotovostní platby kartou?

Odpověď není jednoznačná a záleží na mnoha faktorech. Cizinci ze zemí, kde se platí mezinárodně uznávanými měnami (tedy i naši bratři Slováci), si často vystačí s hotovostí domácího původu. Ne tak ale našinec, jelikož Českou korunu by si leckde klidně spletli s Indickou rupií a tak Čechům, Moravanům či Slezanům nezbývá, než navštívit některou směnárnu nebo se vybavit platební kartou.


Jak platit na místě se vyplatí promyslet dopředu


Při volbě platebního nástroje v první řadě přihlédněte k destinaci a plánovaným výdajům. Platební kartou těžko zaplatíte bakšiš nebo si koupíte vodní dýmku na Egyptském tržišti. Výběr hotovosti z bankomatu v místě destinace také nebývá příliš výhodnou volbou, zvlášť když uvážíme většinou vysoké poplatky českých bank za hotovostní výběry v zahraničí a společně s ne příliš výhodnými a v daném okamžiku většinou pro uživatele zcela neznámými devizovými kurzy.

Navíc společnosti provozující karetní systémy často účtují v jiné měně, než kterou právě vybíráte, a tudíž směna proběhne nadvakrát. Z bankomatu v místě destinace vždy obdržíte místní měnu a ve značné části zemí budete muset řešit ještě před odjezdem ze země návštěvu směnárny či banky, abyste získali jinou, „tvrdší“ měnu. Nicméně v situaci, kdy nouzově potřebujete hotovost, je použití platební karty zpravidla jistější volbou, než služby lokálních směnáren nebo bank bez důkladné znalosti poměrů, kurzů a poplatků v příslušném místě.

Tip redakce



Tip redakce: Pokud v cizině plánujete vybírat hotovost z bankomatu, zkontrolujte si před odjezdem limit pro výběr z bankomatů! Můžete ho mít třeba z bezpečnostních důvodů nastaven na nízkou hodnotu, což by v cizině mohlo znemožnit jednorázový výběr požadované částky.

Ve většině případů je zcela jistě výhodnější využít služeb některé české směnárny nebo banky a nakoupit si předem dostatečné množství valut, které jsou v zemi plánovaného pobytu hojně akceptovány. Skoro ve všech destinacích, které používají vlastní exotickou měnu, vystačíte s americkými dolary (USD) nebo Eury (EUR). Přitom někdy je dobré vybavit se obojím, jelikož především v arabských zemích jsou přepočty přinejmenším prapodivné a někdy je výhodnější platit dolarem, jindy zase eurem. Na tzv. bakšiš je pak vždy vhodnější americký dolar, jelikož nejmenším Euro bankovkou je 5 EUR a Euro mince v České směnárně ani bance zpravidla nepořídíte.

Před vlastním nákupem cizí měny je dobré pečlivě porovnat nabídky různých subjektů a dát si pozor na různé poplatky, ať už se jmenují jakkoliv. Nejčastěji to jsou poplatky za hotovostní nebo směnárenské operace. Výsledné rozdíly lze často počítat i v tisících.


Pozor na některé místní směnárny!


Pokud je vaší volbou směnárna, zpravidla ve srovnání s nabídkami bank výrazně ušetříte. Neplatí to ale vždy a především u směnáren s nepřehledným kurzovním lístkem se předem ujistěte, jaký směnný kurz vám směnárník nabízí a jaký přesný obnos vám za vaše peníze vyplatí.

Nákup valut ve směnárně s sebou nese i další rizika a je namístě přihlédnout nejen k výhodnému kurzu, ale i dalším faktorům. Především je důležité vybrat si solidní směnárnu s tradicí, u které dostanete stejný kurz, jaký inzeruje a která vám vyplatí bankovky, se kterými nebudete mít v zahraničí problémy. To se týká především amerických dolarů a britských liber, které bývají často poškozené nebo popsané. Některé směnárny umožňují objednat si nákup valut předem, a to včetně zajištění kurzu proti případné změně v průběhu dne. V takovém případě si můžete objednat i větší nebo drobné bankovky, dle individuální preference.

Dalším hlediskem je bezpečnost celé směny. Výměna v pouliční směnárně s okénkem do ulice, kde všichni okolní chodci mohou sledovat průběh vaší transakce, sice poskytuje zajímavý adrenalinový zážitek, ale následná konfrontace se zájemcem o vaši nově nabytou hotovost jej může nepříjemně pošramotit. Volte raději směnárnu, která svým přístupem připomíná banku, kde vám nikdo nebude dýchat na záda a případně využijte i diskrétní box. Služba diskrétního boxu neznamená, že si musíte vyměnit velké množství peněz. Diskrétní box je známkou opatrnosti, aniž by někdo věděl, jak velký obnos a v které tašce či kapse si odnášíte.

Tip redakce



Tip redakce: Pokud pojedete do ciziny s hotovostí, mohl by vás zajímat článek Proč se turisté bojí českých směnáren.


Při výměně v bance či směnárně, ať již v Čechách či zahraničí, platí vždy stejná pravidla. Pečlivě si předem spočítejte, jakou částku předáváte pokladníkovi a jakou částku byste měli obdržet. Ještě než dáte své bankovky z ruky se ujistěte, že dohodnutý kurz je platný a že vám bude vyplacena celá částka, kterou očekáváte. Ihned na přepážce si pečlivě prohlédněte a přepočítejte vyplacené bankovky. Jestliže se vám některá bankovka nezdá, trvejte na její výměně. Neberte ohled na další klienty, kteří čekají ve frontě za vámi. Tento úkon není vaším právem, ale vaší povinností. Následné reklamace se uplatňují jen složitě a zcela výjimečně je směnárna či banka vybavena dostatečně technicky pokročilým kamerovým systémem, který umožní zopakovat průběh směny a případnou reklamaci vyřídit ve váš prospěch.

A nakonec při odjezdu za hranice všedních dní nezapomeňte na to nejdůležitější: veselou mysl a dobrou náladu. Bez nich dovolená pěkná nebude. Ani s platební kartou, ani se všemi penězi světa.

Autorka působí ve společnosti Exchange

ExchangeSměnárna EXCHANGE v Kaprově ulici na Praze 1 poskytuje svým klientům příjemné prostory pro pohodlnou směnu valut, včetně služeb diskrétního boxu, možnosti objednávek nákupu i prodeje valut a je vybavena nejdokonalejším kamerovým systémem provozovaným nebankovní směnárnou. Samozřejmostí je přehledný kurzovní lístek a nulové poplatky. Všichni klienti mohou využít slevový kupón pro výhodnější VIP kurzy již od 1000 Kč. Směnárna je otevřena každý den v roce od 9 do 20 hodin. EXCHANGE, to je synonymum pro výhodnou a bezpečnou směnu.


Autor článku

Markéta Gottwaldová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ