Konstruktér teleportace kvantového šumu přijede přednášet do Olomouce.

15.08.2011 | , Univerzita Palackého
STUDENT


Díky odborníkům z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého navštíví Olomouc významný japonský fyzik, profesor Akira Furusawa z The University of Tokyo. Na pracovní pobyt přijede ve dnech 19.–27. srpna.

Profesor Furusawa jako první na světě provedl první teleportaci kvantového šumu. Úspěšný experiment dokončil v roce 1998 na California Institute of Technology. Odstartoval tak novou oblast výzkumu v kvantové optice založenou na elektro-optické kontrole kvantového šumu. Prof. Furusawa přednese ve středu 24. srpna v 10.30 hodin na PřF UP vědeckou přednášku pro širokou odbornou veřejnost a studenty UP v rámci projektu nového Mezinárodního centra pro informaci a neurčitost (MCIN), jenž sdružuje vědecké týmy Katedry informatiky a Katedry optiky PřF UP. Furusawa se také zúčastní řady diskusí s pracovníky Katedry optiky a MCINu. V úterý 23. srpna v 10.00 hodin převezme z rukou proděkana PřF UP Tomáše Opatrného Pamětní medaili UP za přínos k vědeckým kontaktům mezi Univerzitou Palackého a Tokijskou univerzitou.

Pro nás, naše kolegy i naše studenty je obrovská pocta, že se Olomouc a Přírodovědecká fakulta UP zařadila do nabitého programu profesora Furusawy. Jeho experiment otevřel oči mnohým vědcům v chápání paradoxních projevů kvantového šumu. Během jeho návštěvy naplánujeme další spolupráci této uznávané kapacity s naším pracovištěm,“ vyjádřil se doc. Radim Filip, řešitel společného česko-japonského projektu KONTAKT.

Návštěva japonského profesora se uskuteční v rámci bilaterálního Česko-japonského projektu KONTAKT mezi Katedrou optiky PřF UP a Tokijskou univerzitou. Olomoucké pracoviště teoreticky navrhuje nové metody elektro-optické kontroly šumu světla, tokijské pracoviště je pak experimentálně testuje na jedinečném experimentálním vybavení. V současné době je v centru zájmu obou týmů návrh kompletně optického kvantového vysoce nelineárního obvodu, jenž je nezbytný pro optické kvantové procesory a počítače. Na tomto vývoji pracují doc. Radim Filip a Petr Marek, Ph.D., jenž získal doktorandský titul na Queens University Belfast.

Akira Furusawa je profesorem aplikované fyziky na Tokijské univerzitě. Od roku 2000 zde vede laboratoř kvantové optiky a kvantové informace, která je unikátním světovým pracovištěm kvantové optiky. V dané oblasti nemá technickou konkurenci. V roce 1998 provedl na California Institute of Technology první experimentální realizaci převratné nepodmíněné kvantové teleportace s využitím nové spojité elektro-optické kontroly kvantového šumu světla. Tento experiment odstartoval novou dynamicky se rozvíjející vědeckou oblast – kvantovou optiku a kvantové zpracování informace se spojitými proměnnými světla. Posledním převratným výsledkem týmu prof. Furusawy je teleportace jediného fotonu letos publikovaná v časopise Science, pro kterou Ladislav Mišta, Ph.D., a doc. Radim Filip připravovali teoretickou analýzu v rámci projektu KONTAKT.

Přednáška prof. Furusawy odstartuje celou sérii návštěv vědeckých kapacit, které se v rámci MCINu uskuteční v následujících letech. Prof. Furusawa také obdrží v úterý 23. srpna v 10.00 hodin na PřF UP z rukou proděkana Tomáše Opatrného Pamětní medaili UP za přínos k vědeckým kontaktům mezi Univerzitou Palackého a Tokijskou univerzitou,“ dodal doc. Filip. Nové interdisciplinární Mezinárodní centrum pro informaci a neurčitost (MCIN) na PřF UP zahájilo svou činnost v červnu 2011. Propojuje a koordinuje mezinárodní vědecké aktivity týmů badatelů z Katedry informatiky a Katedry optiky PřF UP. „Aktivity Centra směřují k vytvoření mezinárodní vědecké sítě zahrnující více než 30 renomovaných zahraničních partnerských pracovišť. Za tímto účelem Centrum organizuje a financuje širokou škálu dlouhodobých stáží pro posluchače doktorských studijních programů a mladé vědce v 16 zemích světa. Mladí lidé tím získají jedinečnou šanci začít pracovat na nových progresivních výzkumných směrech, a obohatit tak potenciál výzkumu na olomoucké univerzitě,“ uvedl garant projektu doc. J. Fiurášek. Činnost Mezinárodního centra pro informaci a neurčitost bude po tři roky financována z prostředků Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (reg. č. CZ.1.07/2.3.00/20.0060). Celkový rozpočet projektu činí 38,5 mil. Kč.

Více informací je k dispozici na: http://mcin.inf.upol.cz

Autor článku