Prázdniny? Nejvyšší čas si vybrat svůj budoucí tým!

16.08.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Věnujete se letním brigádám, nebo prostě cestujete, bavíte se či lenošíte? Nezapomínejte ale na to, že pokud jste právě absolvovali druhý ročník bakalářského studia VŠ, léto je nejvyšší čas na rozmyšlení toho, čemu se chcete věnovat ve své bakalářské práci a dál. A ani pokud jste skončili teprve první ročník, vůbec není příliš brzy – naopak!

Rad, na jakou vysokou školu byste se měli vydat po maturitě, najdete bezpočet. Ale když už VŠ studujete, bývá někdy těžké se rozhodnout, kterým směrem vykročíte v rámci svého oboru. Ať už to na vaší škole funguje tak, že od počátku patříte ke konkrétní katedře, nebo si ji v rámci fakulty teprve vybíráte pro psaní práce a případné pozdější magisterské studium, už teď je dobré si zvolit svůj budoucí tým a následně si i najít školitele a dohodnout se na tématu bakalářské práce. Většina studentů se do toho pouští v letním semestru druhého ročníku – teď už je u některých týmů, po kterých je větší poptávka, dokonce pozdě.

Druháci by neměli věšet hlavu

Není však třeba se obávat, že už není šance najít dobrého školitele a téma, které vás bude zajímat. Důležité je pořádně si projít webové stránky školy a případně jednotlivých kateder a týmů, najít co nejvíce publikací takových týmů, do nichž byste se rádi zapojili, a rozmyslet si, zda je to skutečně to, co chcete z nabízených možností dělat nejvíce. Pokud ještě nevíte, kde byste články měli hledat, a nemáte přístup do specializovaných databází, zkuste jednoduše Google Scholar a hledejte příslušná témata a pracoviště.

Není ale nad jeho osobní návštěvu, poznání tamějších lidí a nejlépe i zeptání se dalších studentů na jejich zkušenosti s vyučujícími v týmu, vybavením či granty. Na nejžádanějších pracovištích někdy nepanuje nejlepší atmosféra, právě kvůli neustálé konkurenci a snaze zůstat nejlepší. Pak je na vás se rozhodnout, zda půjdete raději do přátelštějšího prostředí s menšími možnostmi financování práce či publikování, nebo na dravější, úspěšnější pracoviště. Samozřejmě se to ale liší tým od týmu – a někdy můžete narazit na skvěle sestavený, lidsky i vědecky výborně fungující tým. Dostat se do nich však bývá ze všeho nejtěžší.

Prváci mají šanci si zvolit dlouho před ostatními

Ani když teprve do druhého ročníku půjdete, není dobré nechávat věci na poslední chvíli. Když si vyberete své budoucí místo již nyní, budete mít značnou výhodu – jistotu, kam půjdete, a náskok v oboru. Bakalářskou práci vás sice zatím zpravidla dělat nenechají, ale můžete se zapojit do činnosti své katedry a konkrétního týmu i jinak – některé týmy hledají brigádníky nebo mají málo lidí, a tak uvítají možnost si proškolit svého nastávajícího studenta.

Výhodou je to zejména u přírodovědných a technických oborů, ale i v humanitních disciplínách se může hodně vyplatit se porozhlédnout po uplatnění ve škole co nejdříve. To, zda vám řeknou, abyste rok počkali, nebo vás přijmou, už záleží na konkrétní vysoké škole, katedře a týmu.

Na co byste se tedy měli zaměřit? Především na svůj vlastní zájem o danou součást svého oboru, množství publikací a grantů, pověst týmu a pak také jeho lidskou stránku. Nezapomínejte, že se může stát, že na univerzitní půdě budete chtít po ukončení studia zůstat – a čím dříve začnete, tím lépe se do práce přímo na vysoké škole zapojíte a lépe ji poznáte.

Autor článku

Julie Nováková  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT