Univerzita Karlova drží pozici mezi 1,5% nejlepších světových univerzit

17.08.2011 | , Univerzita Karlova
STUDENT


Univerzita Karlova v Praze patří mezi 1,5% nejlepších výzkumných univerzit na světě a opětovně potvrdila své postavení nejlepší české univerzity. Šanghajský žebříček srovnává každoročně 2 000 nejlepších světových univerzit z celkového počtu 17 000 vysokých škol, a to podle jejich výsledků ve vědě a výzkumu.

Univerzita Karlova je jedinou českou vysokou školou, která se pravidelně objevuje v první pětistovce žebříčku (vždy zaujímá místo v kategorii 201. – 300.). „Univerzita touto pozicí potvrzuje své dominantní postavení mezi českými univerzitami, stabilně se mezi nejlepšími světovými univerzitami umísťuje již po dobu pěti let,“ řekl Václav Hampl, rektor Univerzity Karlovy.

Prvenství z minulého i předminulého ročníku suverénně obhájila Harvardská univerzita. V nejlepší dvacítce je celkem sedmnáct amerických univerzit (vedle Harvardu například také Berkeley, Stanford, Princeton či Yale) a tři univerzity britské (Cambridge, Oxford a University College London). Z univerzit ze zemí střední a východní Evropy se jich umístilo devět mezi prvními pětisty: lépe uspěla pouze Moskevská univerzita (na 74. místě), srovnatelně (ve třetí stovce) Petrohradská univerzita spolu s Univerzitou Karlovou, ve čtvrté stovce maďarské Univerzity v Szegedu a Eotvos Lorand University, a dvě polské univerzity – Varšavská a Jagelonská, v páté stovce pak Ljublanská (Slovinsko) a Záhřebská (Chorvatsko). Mezi univerzitami ze zemí střední a východní Evropy zaujímá Univerzita Karlova 2. – 3. místo.

Jak již UK v minulých letech prezentovala, je její prioritou dostat se do první dvoustovky. „Je však bohužel zřejmé, že univerzity ve střední a východní Evropě mají nepochybně mnohem menší finanční zázemí než univerzity v Evropě západní. O financování univerzit amerických a japonských raději nemluvě,“ dodal Václav Hampl, rektor UK.

Šanghajský žebříček – tedy Academic Ranking of World Universities (www.arwu.org) – je sestavován šanghajskou univerzitou Jiao Tong od roku 2003. Je založen na kritériích, jejichž hodnota nezávisí na individuálním názoru posuzovatele. Mezi kritéria hodnocení patří např. počet absolventů a zaměstnanců univerzity, kteří získali významná ocenění jako je Nobelova cena nebo Fields Medal (ocenění udělované vědcům v matematických oborech Mezinárodním kongresem matematické unie). Sleduje také citace výzkumníků v odborném tisku, počet publikací v databázích Science Citation Index-expanded (SCI) a Social Science Citation Index (SSCI).

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT