Výrobce osobních aut Volvo Car zvýšil provozní zisk o 40 procent

17.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Stockholm 17. srpna (ČTK) - Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Car Corporation ve druhém čtvrtletí zvýšil provozní zisk meziročně o zhruba 40 procent na 600 milionů švédských korun (1,6 miliardy Kč). Vyplývá to z údajů, které dnes firma zveřejnila na svých internetových stránkách. Automobilku Volvo Car loni převzala čínská společnost Geely.

"Postupně se vracíme k udržitelné ziskovosti," uvedl prezident a generální ředitel švédského podniku Stefan Jacoby. "Na mnoha trzích je zřejmý dobrý růst prodeje," dodal.

Tržby společnosti ve čtvrtletí stouply o 12 procent na 33 miliard švédských korun. Prodej se zvýšil o 27 procent na téměř 124.000 vozů. V Číně vzrostl o 62 procent a v Severní Americe o 43 procent.

V celém prvním pololetí prodej stoupl o pětinu na téměř 231.000 vozů. Viceprezident firmy Olle Axelson nedávno podle listu Dagens Industri předpověděl, že celoroční prodej překročí 400.000 vozů. Loni prodej stoupl o 11 procent na zhruba 373.500 vozů.

Jacoby dnes nicméně upozornil, že výhlídky automobilového trhu jsou nyní nejisté. "Současný vývoj světové ekonomiky nám komplikuje prognózy pro automobilový trh," uvedl. "Musíme být připraveni na změny ve spotřebitelské poptávce," dodal.

Čínská Geely loni koupila Volvo Car od americké společnosti Ford Motor za 1,5 miliardy dolarů (25 miliard Kč). Volvo Car si nyní vede lépe než švédský konkurent Saab, kterého loni převzala nizozemská společnost Swedish Automobile od americké General Motors. Saab se potýká s nedostatkem hotovosti, kvůli kterému byl nucen přerušit výrobu.

pmh vju

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK