Na Zemi živitelce bude prezentovat novinky na 770 vystavovatelů

23.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


České Budějovice 23. srpna (ČTK) - Přes 770 vystavovatelů a obchodníků ze 27 zemí se představí na 38. ročníku agrosalonu Země živitelka. Na českobudějovickém Výstavišti se bude konat od 25. do 30. srpna. Součástí pátečního zahájení s prezidentem Václavem Klausem a ministry zemědělství rozšířené Visegrádské čtyřky bude otevření nového multifunkčního pavilonu T za 188 milionů korun. Krytá výstavní plocha výstaviště se tak zdvojnásobila, řekla dnes novinářům ředitelka společnosti Výstaviště Marcela Payerová.

Při slavnostním zahájení ve čtvrtek budou předány ceny ministra zemědělství pro mladé vědecké pracovníky a za nejlepší realizovaný výsledek výzkumu a vývoje v roce 2011, certifikáty národní značky KLASA a Český výrobek. Sobotních národních dožínek se zúčastní premiér Petr Nečas.

Největší český agrosalon tradičně prezentuje celý zemědělsko-potravinářský sektor a několik let věnuje pozornost rozvoji venkova. Výstava je rozdělena do jednotlivých oborových dnů: třeba čtvrtek je Dnem českých pekařů a cukrářů a pondělí Dnem ovocnářství. Provázet je budou tematické semináře, konference i besedy.

V novém multifunkčním pavilonu budou moci návštěvníci ochutnat i zakoupit potraviny vyrobené v českých regionech z českých surovin a oceněné značkou Regionální potravina. Na volných plochách budou k vidění kombajny, traktory a další zemědělská technika. Nebude chybět zastoupení osivářských a krmivářských firem a také expozice a předvádění hospodářských zvířat - plemenného skotu, koní a ovcí. Rozšířená bude prezentace myslivosti, lovectví, rybářství a zbraní v pavilonu Z. Chybět nebudou hobby obory.

Kulturní program se bude odehrávat v Pivovarské zahradě a v amfiteátru. Podrobné informace najdou zájemci na www.vcb.cz . Po dobu konání výstavy budou pomáhat řídit dopravu policisté. Loni šestidenní agrosalon navštívilo na 100.000 lidí.

mi jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK