Peněžní zásoba roste v eurozóně pomaleji, než se čekalo

26.08.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 26. srpna (ČTK) - Peněžní zásoba i objemu úvěrů pro soukromý sektor během července v zemích eurozóny rostly pomaleji, než se čekalo. Ukazuje to pravidelná měsíční statistika Evropské centrální banky (ECB). Mezi analytiky se tak ozývají názory, že ECB mohla se zvyšováním úrokových sazeb možná ještě počkat.

Peněžní agregát M3, což je v zemích eurozóny nejširší ukazatel objemu peněz v oběhu, v červenci meziročně vzrostl o dvě procenta ve srovnání s růstem 1,9 procenta v červnu. Růst objemu úvěrů soukromému sektoru zpomalil na 2,4 procenta z předchozích 2,5 procenta.

Ekonomové předpokládali, že růst peněžní zásoby a úvěrů buď zrychlí, nebo alespoň zůstane beze změn. Čerstvá data podle nich tedy naznačují, že hospodářské oživení je nerovnoměrné a stále dost pomalé. To ukázaly rovněž nedávné statistiky o růstu ekonomiky Francie a Německa.

"Ten obraz je pořád slabý, a pokud se něco mění, tak k horšímu," poznamenal analytik finančního ústavu Barclays Julian Callow. "Růst objemu úvěrů firmám a domácnostem zpomaluje a celkový růst vkladů zůstává slabý," dodal.

Růst objemu hypotečních úvěrů, který řada expertů považuje za klíčový ukazatel celkové úvěrové aktivity, zvolnil na 3,9 procenta. Ještě v červnu činil meziroční růst 4,3 procenta. Celkový objem úvěrů domácnostem vzrostl o 3,2 procenta a zpomalil ze 4,3 procenta.

"Stále zde nejsou žádné náznaky, že by zvýšení sazeb ze strany ECB bylo nějak ospravedlnitelné. Začínají se objevovat argumenty, že ECB by měla úroky snížit," řekl Callow. Data mimo jiné ukazují, že v eurozóně teď není žádný významný tlak na růst cen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK