ISIC lze v pražské MHD používat i po změně Tarifu PID

29.08.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Každý, kdo využívá studentské jízdné v pražské MHD, je povinen se při přepravní kontrole prokázat platným dokladem o studiu. I přes změnu Tarifu PID je i nadále možné nově požadované papírové potvrzení o studiu ve většině případů nahradit platným mezinárodním identifikačním průkazem studenta ISIC.

1. 8. 2011 došlo k úpravě Tarifu PID, který i nadále průkaz ISIC vydaný prostřednictvím pražských vysokých, středních a vyšších odborných škol akreditovaných Ministerstvem školství ČR, akceptuje jako doklad o studiu. Student ve věku 19 – 26 let má nárok na slevu časové předplatní jízdenky na území hl. m. Prahy dle čl. III., odst. 6., písm. c). Z tarifu byla jeho poslední aktualizací pouze vyjmuta část průkazů, což se nijak nedotýká převážné části studentů pražských veřejných vysokých škol a středoškoláků, kteří mají ISIC vydaný v rámci středoškolského projektu GTS ALIVE (funguje za podpory Magistrátu hl. m. Prahy již od roku 2005).

Papírové potvrzení se týká jen minima studentů

Změna se týká karet vydaných prostřednictvím klasické prodejní sítě GTS ALIVE a karet vysokých škol, které nemají s DPP uzavřenou dohodu o akceptaci průkazů. Smlouvu s DPP MAJÍ uzavřenou ČVUT, UK, VŠE, ČZU, AMU a VŠCHT a dále GTS ALIVE pro SŠ ve středoškolském projektu – jich se tedy změna netýká a nemusí se ani po změně tarifu bát, že by při sobě nově museli neustále nosit papírové potvrzení o studio od své školy.

Pokud vezmeme v potaz karty vydané v Praze, změna se tedy týká pouze zhruba 8 % studentů z celkového počtu 106.000 držitelů karty ISIC v hlavním městě, kteří musí při kontrole revizorovi předložit papírové potvrzení o studiu. Na místě je naopak zdůraznit, že právě studenti s průkazem ISIC vydaným prostřednictvím výše uvedených škol mají tu výhodu, že nadále nemusí dokládat stadium prostřednictvím papírového potvrzení o studiu.

Tímto způsobem je ISIC aktuálně akceptován v Jihomoravském kraji, Libereckém kraji, Plzni, Olomouci, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Jihlavě a Opavě a v jednání jsou další města s MHD. Akceptace ISIC za účelem vizuální verifikace je jednou z nejběžnějších forem využití karty v dopravě, která funguje v mnohých zemích. Dokládat studium prostřednictvím papírového potvrzení o studiu považujeme za ohromný krok zpátky a nepochopitelnou komplikaci pro studenty,“ uvedl Tomáš Vyskočil, ISIC National Manager.

V Praze mají smlouvu s DPP uzavřenou ČVUT, UK, VŠE, ČZU, AMU a VŠCHT a dále téměř 90 SŠ ve středoškolském projektu GTS ALIVE. Zde slouží průkaz ISIC kromě klasických výhod studentům také k řešení praktických úkonů v rámci systému jejich škol (mohou jejím prostřednictvím zakoupit obědy v menze, využít ji jako průkazku do knihoven nebo mít přístup do učeben), proto jej studenti mají neustále u sebe a je to pro ně tak nejjednodušší způsob, jak studium u jakékoliv příležitosti doložit.

Úplné znění nového tarifu PID je k dispozici zde http://www.ropid.cz/tarif/tarif-pid__s189x350.html.

Více informací též na http://www.isic.cz/index.php/cestovani/doprava.

Autor článku

Katka Hadvigová  

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT