Univerzita Pardubice zahajuje výstavbu moderního výukového a výzkumného centra

29.08.2011 | , Univerzita Pardubice
STUDENT


Univerzita Pardubice zahájí výstavbu moderního Výukového a výzkumného centra v dopravě, které vznikne v Technologickém areálu Univerzity Pardubice v Doubravicích. V pondělí 29. srpna podepíše rektor univerzity smlouvu se stavební společností, která bude stavbu výukového a výzkumného pracoviště realizovat.

V pondělí 29. srpna se na Univerzitě Pardubice sejdou zástupci smluvních stran k podpisu Smlouvy o dílo na provedení stavby. Univerzitu Pardubice zastoupí rektor prof. Ing. Miroslav Ludwig, CSc., a dodavatele stavby, firmu Zlínstav, a. s., bude reprezentovat předseda představenstva Jiří Stacke. Smlouva bude podepsána v zasedací místnosti rektorátu univerzity v 10:30 hodin.

Společnost Zlínstav, a. s., zvítězila ve veřejném výběrovém řízení na dodavatele stavby, které bylo vyhlášeno na konci února tohoto roku a do něhož se přihlásilo 12 uchazečů. V Technologickém areálu Univerzity Pardubice v Doubravicích vyroste do konce roku 2013 moderní Výukové a výzkumné centrum v dopravě (VVCD). V rámci projektu bude vybudována zcela nová infrastruktura pro potřeby Dopravní fakulty Jana Pernera, orientovaná na rozvoj výuky a výzkumu v oblasti dopravy, zejména se zaměřením na studenty doktorských a magisterských studií.

Výukové a výzkumné centrum v dopravě vytvoří unikátní moderní výukové a výzkumné zázemí, které má pro rozvoj Dopravní fakulty Jana Pernera strategický význam a na něž Univerzita Pardubice dlouho čekala,” dodává k projektu rektor prof. Ing. Miroslav Ludwig, CSc.

Realizace projektu umožní rozvíjet multidisciplinaritu tvůrčích a vzdělávacích činností dopravní fakulty v oblasti technických a technologických oborů se zaměřením na dopravní stavitelství, dopravní prostředky, materiály, mechaniku, diagnostiku a zkušebnictví, a to v těsné návaznosti na potřeby praxe a institucí působících v oblasti dopravy v regionu i celé ČR,” popisuje Ing. Bohumil Culek, CSc., děkan Dopravní fakulty Jana Pernera.

Díky projektu vznikne významné odborné centrum určené pro rozvoj vzdělávacích a výzkumných aktivit Dopravní fakulty Jana Pernera, jediného vysokoškolského pracoviště tohoto charakteru v širokém regionu,“ vysvětluje děkan Culek a upřesňuje: „Centrum bude vybaveno nejmodernější technikou dostupnou v oblasti dopravních staveb a dopravních prostředků, což výrazně přispěje ke zkvalitnění přípravy studentů magisterských a doktorských studijních programů.

V objektu o celkové užitné ploše bezmála 3 500 m2 vzniknou tři specializované učebny, 22 lehkých a těžkých laboratoří a zázemí pro výuku a akademické pracovníky. Laboratoře budou vybaveny kvalitními laboratorními prostředky, např. dynamickým zkušebním stavem s „rychlým“ válcem pro stanovení crashové charakteristiky materiálů, zkušebnou na statické pevnostní zkoušky stavebních konstrukcí, zkušebnou synchronních motorů, testovacím zařízením železničních kol, laboratoří světelné a elektronové mikroskopie, či sklopnou plošinou pro automobily. Projekt VVCD Univerzity Pardubice je financován z prostředků Operačního programu Výzkum a vývoj pro Inovace (OP VaVpI) v Prioritní ose 4: Infrastruktura pro výuku na vysokých školách spojenou s výzkumem.

Autor článku