Finanční gramotnost není o penězích

30.08.2011 | , Studentskefinance.cz
STUDENT - NEPOUŽÍVAT


Jistě ten obrázek znáte – zaměstnanec si stěžuje na výši svého platu a obviňuje šéfa za nedostatečné finanční ohodnocení své práce. Ujišťuje sám sebe i své okolí, že kdyby dostal přidáno, hned by se mu vyřešily veškeré jeho finanční problémy. V mnoha případech to však není pravda.

Je empiricky dokázáno, že se zvyšujícími se příjmy narůstají i výdaje – a často je překročí. Člověk si totiž rád zvyšuje svou životní úroveň. Řešením tedy evidentně není požádat o další zvýšení platu, nebo hledání výdělečnější práce. Jak tedy vyběhnout z tohoto pomyslného krysího závodu?

Co je to finanční gramotnost?

Musíme se především dostat k jádru problému, které se nazývá finanční gramotnost. Určitě jste o tom už někdy slyšeli. Jedná se o schopnost efektivně spravovat své finance. A jak se nám mnohé testy na internetu mylně snaží vysvětlit, finanční gramotnost rozhodně není o penězích, ani o tom, jak dobře se orientujete v pojistkách a aktuálním RPSN. To jsou pouhé technikálie a věřte mi, mnoho bohatých lidí to také neví. Prvním krokem při zvyšování finanční gramotnosti je totiž zapomenout na peníze samotné.

Mistrovství ČR v Cashflow 101

Mistrovství ČR v Cashflow 101 

Nejde o peníze

Paradoxně totiž při finančním vzdělávání vůbec nejde o peníze, ale o to, jak o penězích přemýšlíte. Pokud je berete pouze jako směnný prostředek, který vyměníte za svůj čas strávený v práci, tak budete vždy řešit ty samé problémy a nehnete se z místa. Vyměňujete totiž svůj čas za cizí peníze. A to je problém, protože den má pouze 24 hodin. Bill Gates by se nikdy nestal jedním z nejbohatších lidí na světě, kdyby všechny počítačové programy se snažil napsat sám, navíc kdyby pracoval pro někoho jiného. Šel na to jinak a hlavně chytřeji.

Podstata finanční gramotnosti

Bohatí lidé se stali bohatými tak, že začali peníze brát jako způsob, jak vydělat další peníze. A v tom tkví revolučnost myšlenky finanční gramotnosti. Místo výměny svého času na cizí peníze byste raději měli směňovat své peníze za cizí čas a tento cizí čas následně směňovat za cizí peníze. Pokud Vám to připomíná princip podnikání, nemýlíte se. Jde přesně o tuto myšlenku – využívání cizího času a cizích peněz za účelem získání kapitálu, který Vám generuje peníze.

A pokud se chcete konkrétně dozvědět, jak na to, zvu Vás na naši vzdělávací akci Mistrovství ČR v Cashflow 101. Jde o soutěž ve stolní hře, která vysvětluje základy finanční gramotnosti. Můžete vyhrát hodnotné ceny a hlavně se seznámíte s lidmi, kteří mají stejné cíle a podobné myšlení.


Mistrovství ČR v Cashflow 101

Mistrovství ČR v Cashflow 101

Autor článku

David Rektorys

Články ze sekce: STUDENT - NEPOUŽÍVAT