RPG Byty žalují nájemníky, s nimiž se nedohodli na výši nájmu

05.09.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 5. září (ČTK) - Společnost RPG Byty podala první žaloby na nájemníky, se kterými se za devět měsíců nedohodla na výši deregulovaného nájemného. V první fázi šlo o několik desítek žalob, celkem by jich mělo být do 300. ČTK o tom za společnost RPG Byty informovala Iva Nedavašková. Podle ní nakonec společnost uzavřela dohodu s 98,5 procenta nájemníků. RPG Byty je největším poskytovatelem nájemního bydlení v zemi. V Moravskoslezském kraji vlastní a spravuje 44.000 bytů.

Ředitel portfolia RPG Real Estate Pavel Klimeš uvedl v tiskové zprávě, že prioritou firmy bylo vždy s nájemníky se dohodnout. "S těmi, kteří na náš původní návrh nepřistoupili, jsme vedli celou řadu individuálních jednání. Bohužel, v některých případech se nám ani přes veškeré úsilí této dohody dosáhnout nepodařilo, a proto nám nezbylo, než udělat to, co jsme celou dobu avizovali, tedy obrátit se na soud s žádostí o určení výše nájemného," uvedl.

Nedavašková připomněla, že s návrhem na úpravu nájemného přišla společnost RPG Byty už v listopadu 2010. "Návrh se týkal celkem 35.650 nájemníků, z nichž naprostá většina již dnes má nové smlouvy," dodala Nedavašková.

Společnost RPG Byty chce po deregulaci nájmného až do roku 2014 a v některých městech i později postupně zvyšovat nájemné, tak aby současné nájemné ve výši 19 až 50 korun za metr čtvereční přiblížila tržním cenám, které se pohybují od 60 do 130 korun. Peníze z navýšeného nájemného chce společnost podle Nedavaškové investovat do úspor energie objektů.

RPG Byty získala desetitisíce bytů od své mateřské firmy RPG Industries spoluvlastněné finančníkem Zdeňkem Bakalou. Ta je koupila v roce 2004 od společnosti Karbon Invest společně s těžební společností OKD. V privatizační smlouvě se zavázala, že v případě převodu byty nabídne přednostně dosavadním nájemníkům za netržních podmínek, což neudělala. Celoplošný rozprodej bytového fondu společnost neplánuje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK