Energetická bezpečnost je pro studenty atraktivním tématem

06.09.2011 | , Masarykova univerzita
STUDENT


Katedra mezinárodních vztahů a evropských studií (KMVES) Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity má za sebou první semestr realizace tříletého projektu „Inovace výuky na KMVES“. Hodnocení studentů naznačují, že úspěšně.

Projekt podpořený Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR umožnil rozšíření tématické nabídky kurzů věnovaných energetice a energetické bezpečnosti. Díky osmi novým či inovovaným kurzům dnes KMVES na poli českých vysokých škol v tomto oboru jednoznačně vede. Po dobu trvání projektu má Katedra ambici proškolit až 870 studentů. „Cílem projektu je nabídnout pracovnímu trhu absolventy schopné obhajovat zájmy energetických firem či příslušných státních institucí na mezinárodních fórech, v Evropské unii i v samotném Česku, se zevrubnou znalostí reálií energetického sektoru a vysokou odborností na poli mezinárodních vztahů a diplomacie,“ přibližuje záměr projektu jeho vedoucí Filip Černoch.

Spokojenost s výukou v uplynulém semestru měli studenti možnost ohodnotit v anonymních dotaznících. Z průzkumu vyplývá, že kurzy byly pro studenty velice zajímavé a naplnili jejich předchozí očekávání: „Na kurzech oceňuji zejména jejich důraz na prakticky využitelné znalosti“, hodnotí například jeden ze studentů, Ondřej Hönigschmied, který se účastnil také rozhovoru o vzdělávacím projektu. Studenti ocenili i hojnou frekvenci návštěv hostujících odborníků z Česka i zahraničí. V jarním semestru přednášeli na KMVES například expert na ruskou energetiku Simon Pirani z Oxford Institute for Energy Studies či Pawel Konzal ze Světového ekonomického fóra.

Podobně jako na jaře také v podzimním semestru nabízí KMVES studentům čtyři nové či inovované kurzy. Hlásit se do nich je možné právě teď. Studenti se mohou těšit i na opětovné přednášky renomovaných zahraničních expertů. Katedru navštíví například James Coan z Rice University v Texasu, John Banks z Washingtonského Brookings Institutu či David Buchan z Oxford Institute for Energy Studies. Samozřejmostí jsou i výjezdy studentů k lídrům českého energetického trhu: „Potenciál, který ve studiu energetiky a energetické bezpečnosti české firmy vidí, je zřetelný i z laskavé podpory našich partnerů jako ČEZ, ČEPS, Jihomoravská plynárenská či Muzeum naftového dobývání a geologie, kteří právě přispívají k praktické stránce výuky,“ dodává k zapojení firemních partnerů Filip Černoch.

Na projektu spolupracuje také Mezinárodní politologický ústav Masarykovy univerzity (IIPS MU), nezávislé vědecké pracoviště založené v roce 1990. Jeho součástí je i Sekce Energetická bezpečnost, která se oblastí energetiky dlouhodobě zabývá.

Autor článku

 

Články ze sekce: STUDENT